NAKNADA ZA SUAUTORSTVO

Marina Abramović izgubila pravnu bitku s bivšim partnerom

22.09.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Nizozemski sud presudio je u korist bivšeg umjetničkog i ljubavnog partnera Marine Abramović i priznao mu suautorstvo u radovima nastalim za trajanja njihove veze. Jedna od najpoznatijih svjetskih performerica Ulayu je po presudi dužna isplatiti 1,88 milijuna kuna (250 tisuća eura)

Ljubavna veza Marine Abramović i Franka Uwea Laysiepea, poznatijeg pod umjetničkim imenom Ulay, okončana je 1988. U više od deset godina te veze nastali su brojni zajednički radovi, u kojima su nerijetko istraživali i svoje partnerstvo.

U tužbi koju je pokrenuo prošle godine, piše The Guardian, Ulay je naveo da je Abramović prekršila ugovor potpisan 1999. kojim su obuhvaćena zajednički stvorena umjetnička djela, tvrdeći da mu nije podnosila točne izvještaje o prodaji te da ga je kroz 16 godina isplatila tek četiri puta.

Nizozemski sud utvrdio je da prema spomenutom ugovoru Ulayu pripada 20 posto neto dobiti od prodaje i izračunao da je Abramović temeljem prodaje zajedničkih radova ili njihova korištenja u komercijalne svrhe dužna Ulayu isplatiti više od 250 tisuća eura te 23 tisuće eura sudskih troškova.

Osim toga, Abramović je dužna akreditirati Ulaya za sve zajedničke radove navedene pod 'Ulay / Abramović' za razdoblje od 1976. do 1980. i 'Abramović / Ulay' za radove nastale od 1981. do 1988., a dobila je i rok od dva tjedna za predati svu dokumentaciju vezanu uz zaradu na djelima pokrivenih ugovorom, i to od 2007. do danas.