IZLOŽBA U MUO

Fotografski pogled na Rusiju iz neuobičajenih kutova

22.09.2016 u 12:29

  • +19

Izložba 'Rusija: Zemlja, mjesta, trenuci'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej za umjetnost i obrt

Bionic
Reading

Izložba fotografija 'Rusija: Život, mjesta, trenuci', koja se otvara 22. rujna u Muzeju za umjetnost i obrt, donosi tridesetak radova kojima je zajedničko što Rusiju prikazuju drugačijom od uobičajenih turističkih vizura, pa prepoznatljivi motivi daju nov pogled na tu veliku zemlju

'Tim Russia Beyond The Headlines je između više od 500 fotografija prikupio njih tridesetak, što je bio težak zadatak, no nadam se da smo dobili koherentnu cjelinu, rekla je kustosica izložbe Dunja Nekić, prigodom obilaska izložbe organiziranog uoči otvorenja.

'To je samo jedan od mogućih izbora, mogli smo prikazati arhitekturu ili samo portrete, no u biranju me vodila ideja da se pokažu prizori na koje nismo navikli kada se govori o Rusiji. Petrograd, babuške, Crveni trg, Ermitaž, sve one motive na koje smo navikli sada možemo vidjeti iz drugih kutova, a tu su i portreti stanovnika', dodala je.

U organizaciji višejezičnog informacijskog projekta Russia Beyond The Headlines i Muzeja za umjetnost i obrt, izložba predstavlja radove petnaest ruskih i inozemnih fotografa, koji su uz gradove snimali manja mjesta, nepoznate i nepregledne ruske predjele u kojima kao da je vrijeme stalo.

'Ova izložba predstavlja mali dio Rusije, ali jako važan za nas, naša su dva naroda već bliska, a želja nam je da ruska kultura, umjetnost i glazba budu ovdje redoviti gosti', rekao je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov

Azimov ističe kako je ona važan korak prema boljem razumijevanju i povezanosti Hrvatske i Rusije, a siguran je i da će biti još takvih projekata, među kojima se ističe izložba Wassilyja Kandinskog najavljena za iduću godinu.

Vjačeslav Čarskij, producent projekta Russia Beyond The Headlines, ustvrdio je kako čitanost tog portala na hrvatskom jeziku dokazuje da postoji interes za Rusiju u Hrvatskoj. Najavivši da bi ista izložba mogla biti postavljena u Ljubljani, Beču i Budimpešti, izrazio je zadovoljstvo što je Zagreb bio prvo mjesto na kojem se održala.

Kao primjere nastavka dobre suradnje Muzeja za umjetnost i obrt s Rusijom, ravnatelj tog muzeja Miroslav Gašparović najavio je za kraj studenog izložbu 'Orašar – najljepša božićna bajka' s originalnim kostimima s praizvedbe tog proslavljenog baleta 1892. u Sankt Peterburgu, a potom i gostovanje izložbe 'Klasici hrvatske fotografije' u Rusiji.

Izložba 'Rusija: Život, mjesta, trenuci' bit će otvorena do 9. listopada.