JESENSKA SEZONA

Bogat izložbeni i edukativni program u Arheološkom muzeju

16.09.2016 u 19:27

Bionic
Reading

I za novu sezonu Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je bogat program koji će započeti 20. rujna, a završiti 22. prosinca otvaranjem stalnog postava srednjovjekovne zbirke na drugom katu

Za ovu jesen Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je bogat izložbeni i edukativni program za sezonu jesen/zima, a koje će započeti 20. rujna otvaranjem izložbe kustosice Arheološkog muzeja u Zadru, TimkeAlihodžić pod nazivom 'Ispričat ću ti priču'. Gostujuća izložba zadarskog muzeja donosi priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru te na temelju rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava dijelom rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi predstavljeni na izložbi.

Isti dan otvorit će se i izložba 'U potrazi za dalmatinskim neandertalcima', kao dio završne prezentacije rezultata rada na znanstvenom projektu koji je rezultat međunarodne suradnje više institucija, kojim se istraživala kasna faza boravka neandertalaca, odnosno kasni musterijen u Dalmaciji

U sklopu Scene AMZ u Lapidariju muzeja na Zrinjevcu, 22. rujna će se održati predavanje Milane Vuković Runjić i DanielaRafaelića'Kleopatra: knjiga, slika, film', posvećeno posljednjoj vladarici drevnog Egipta, a od 27. rujna moći će se razgledati i gostujuća izložba 'Blago srednjeg vijeka', s predmetima iz Državnog arheološkog muzeja u Varšavi.

Pod nazivom '35. godina prije Krista', 25. listopada otvara se izložba nastala u suradnji Gradskog muzeja Sisak i Arheološkog muzeja u Zagrebu, na kojoj će se izložiti predrimski i ranorimski nalazi. Arheološki muzej će 8. studenog ugostiti znanstveni skup u povodu 20. godišnjice smrti dr. Zdenka Vinskog, koji je u tom muzeju kao stručnjak arheolog radio kao kustos, a potom i ravnatelj.

Povijest pisanja tema je izložbe 'Post scriptum' autora IgoraUranića, koja će se otvoriti 15. prosinca, a bogatu izložbenu 2016. muzej će zaključiti 22. prosinca otvaranjem stalnog postava srednjovjekovne zbirke na drugom katu. Tada će se u sklopu manifestacije Malapovijest AMZ-a predstaviti i mala izložba posvećena starim izdanjima stalnih postava.