BERLIN ART WEEK

Veliki međunarodni događaj na kojemu je umjetnost prvenstveno biznis

  • +11

Berlin Art Week

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tom Albrecht

Bionic
Reading

U Berlinu se od 13. do 18. rujna održava peti Berlin Art Week, u međuvremenu jedna od najvećih svjetskih manifestacija posvećenih suvremenoj umjetnosti. Otkrivamo koliko su u Berlinu povezani umjetnost i ekonomija te koje umjetnike i izložbe vrijedi posjetiti

‘Berlin je važno međunarodno žarište suvremene umjetnosti. Umjetnost i kultura ne privlače samo profesionalne kupce i kolekcionare, nego i mnoge turiste. Art scena i Berlin Art Week imaju za grad veliku ekonomsku važnost koja se ne može precijeniti. Berlin Art Week ovih će se dana odvijati po cijelom gradu i  većina je gradskih kulturnih institucija uključena u program. Jako je važno da Berlin pokaže kako je dobro mjesto za kupovanje umjetničkih djela i da se ovdje može napraviti dobar biznis’, rekao je u povodu otvaranja 5. Berlin Art Weeka gradonačelnik glavnog grada Njemačke Michael Müller iz SPD-a.

Ova manifestacija održava se od 13. do 18. rujna diljem Berlina, a Müllerove direktne izjave svjedoče da je riječ o događaju i kulturne i ekonomske relevantnosti koji doprinosi fami o Berlinu kao jednom od umjetničkih središta planeta. Pa se ni socijaldemokrat Müller ne osvrće na, primjerice, društvenopolitički angažman suvremene umjetnosti, nego naglašava aspekt art tržišta.

‘Berlin je siromašan, ali seksi’, poznata je izjava Müllerova prethodnika Klausa Wowereita, koji je desetljeće vodio Berlin i značajno obilježio grad kada je - nakon trauma DDR-a i pada Berlinskog zida te na početku disfunkcionalnog ujedinjenja - počeo opet biti svjetska metropola.

Berlin je i za vrijeme Hladnog rata privlačio umjetnike i intelektualce - od Davida Bowieja do Maxa Frischa - no krajem devedesetih godina prošlog stoljeća Berlin je postao jedan od najvibrantnijih i umjetnički najpotentnijih gradova Europe, a uskoro i svijeta. Sve to se desilo i pod utjecajem Wowereita koji je poslovično zaduženu i birokratiziranu metropolu brendirao kao grad slobode, umjetnosti i zabave.



Berlin Art Week
- manifestacija koja obilježava početak jesenske kulturne sezone - jedna je potvrda takvog razvoja Berlina - spaja umjetnost i biznis te u svojem središtu ima sajam art berlin contemporary (abc), na kojemu se predstavljaju brojne galerije i umjetnici, no nije sve obilježeno komercijalnim elementom jer će se tijekom Berlin Art Weeka u gradu na više od 120 lokacija predstaviti više od 350 umjetnika.

Halil Altındere, Anne Imhof, Andreas Greiner, Sven Drühl, Yvonne Roeb, Goshka Macuga i Gordon Parks
samo su neka od poznatih imena suvremene umjetnosti koji će izložiti svoje radove na Berlin Art Weeku, a tu je i fascinantan filmski program Artist Films at Kino International.

Ipak, ovogodišnji se Berlin Art Week događa u atmosferi pomalo isforsiranog optimizma, jer kako piše dnevni list Tagesspiegel, ‘u gradu se zatvaraju galerije, posao slabo ide i sajam abc ove se godine radikalno površinski smanjio, a umjetnici napuštaju grad’. ‘Je li narušen mit o Berlinu kao gradu umjetnosti?’ pita se Tagesspiegel i napominje kako se Art Week trudi dokazati suprotno te se mnogo očekuje od velike prodajne izložbe koja je s prošlogodišnje tri lokacije smještena na jednu, i to na prometnom čvorištu Gleisdreieck. Tijekom Berlin Art Week dodijelit će se i nekoliko umjetničkih nagrada, a cilj je u nekoliko dana pokazati sve što berlinska art scena ima za ponuditi.

Među događajima 5. Berlin Art Weeka izdvajamo tri za koja vlada velik interes.

Izložba Andreasa Greinera u Berlinische Galerie

Ovaj je nagrađivani umjetnik učenik poznatog Olafura Eliassona, no razvio je svoje specifične interese i stil u radu. Njegova izložba ‘Agency of the Exponent’ zasigurno će izazvati mnogo pažnje, između ostaloga jer je otvara statua gigantske kokoši koja je stvorena 3D printerom, ‘kao T-Rex u prirodoslovnom muzeju’ kako je napisao The Art Newspaper. Tridesetsedmogodišnji Andreas Greiner u svojim se djelima bavi odnosom umjetnosti, biologije, prirodnih i društvenih znanosti te glazbe, a u ovoj izložbi obrađuje relacije ljudi koji žive u medijskom društvu s prirodom i samima sobom. Gigantska kokoš tome svakako ne odmaže.

Filmski maraton u Kino International

Selektor Marc Glöde sastavio je program koji započinje u 11 sati prijepodne i završava u 22 sata navečer, a započinje filmom Erika van Lieshouta ‘Otok’. Tijekom filmskog maratona bit će prikazani i radovi Lawrencea Weinera, Sharon Lockhart i Barbare Hammer, no vrhunac bi trebali svakako predstavljati filmovi kultnog filmaša Kennetha Angera - ‘Fireworks’ iz 1948. i ‘Eau de Artifice’ iz 1953. Anger je svojim niskobudžetnim avangardnim filmovima praktično izmislio formu videospota, a njegovi su ikonoklastični radovi ostavili utjecaj na brojne druge režisere.


Izložba i performans Anne Imhof u Hamburger Bahnhof

Dobitnica cijenjene Preis der Nationalgalerie prošle godine, Anne Imhof na Berlin Art Weeku nastavlja svoju, u najširem značenju te riječi, operu iz tri dijela čiji se drugi čin zove ‘Angst II’ tj. 'Strah II'. Publika može očekivati spektakl pokreta i značenja, izvođače koji izvode akrobacija i trenirane sokolove, a sve zajedno se na Hamburger Bahnhofu izvodi od 14. do 18. rujna od osam do 13 sati. Prvi dio ovog glazbeno-scensko-vizualnog performansa izveden je početkom ljeta u Kunsthalle Basel, a završni slijedi na La Biennale de Montréal u studenom.

Sve detalje o raskošnom programu Berlin Art Weeka možete saznati ovdje