NESVAKIDAŠNJA POZORNICA

Starim istarskim kamenolomom odzvanjale operne arije

02.09.2016 u 18:06

Riječka filharmonija održala koncert u kamenolomu Vinkuran

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Bionic
Reading

Operne arije odzvanjale su u četvrtak navečer nesvakidašnjom pozornicom smještenom u akustičnom prostoru starog kamenoloma Cave Romane, smještenog u mjestu Vinkuran u općini Medulin

Koncert u povodu 230. obljetnice praizvedbe Mozartove opere 'Figarov pir' te 260. godišnjice rođenja ovog iznimnog skladatelja organizirala je Turistička zajednica Općine Medulin koja već treću godinu zaredom početkom rujna organizira koncert klasične glazbe na ovoj jedinstvenoj pozornici.

U izvedbama sopranistica Anne Viole i Antonelle Malis te tenora Alessandra Cortella i baritona Eugenija Leggiadrija uživalo je oko 400 uzvanika, a sve je bilo začinjeno i izvrsnim izvedbama Riječke filharmonije. Program, koji je počeo već u 17 sati, vodio je Igor Vlajnić koji je i dirigirao filharmonijom.

Razlog za nešto raniji početak koncerta je nedostatak struje i vode u starom kamenolomu, no upravo taj nedostatak daje posebnu čar ovom monumentalnom prostoru jer zbog odlične akustičnosti izvođači nastupaju bez mikrofona i u prirodnom okruženju.

U Medulinu vjeruju da bi Cave Romane mogao postati njihov novi centar kulture pa je TZ Općine Medulin ove sezone kamenolom dotjerao. Gledalište koje je primalo 300-tinjak posjetitelja sada ih može primiti i do tisuću, a posebna atrakcija prostora je labirint napravljen od starih kamenih blokova.