NE ŽELE BLAMAŽU

Kako su Talijani spriječili da UNESCO Veneciju proglasi ugroženom

02.09.2016 u 09:48

Bionic
Reading

UNESCO je na srpanjskom sastanku u Istanbulu odlučio kako neće uvrstiti Veneciju na svoj popis mjesta svjetske baštine koja su ugrožena iako je i nedavni izvještaj bio iznimno kritičan u vezi stanja u kojem se nalazi slavni grad na sjeveru Jadrana. Mediji javljaju kako je takva odluka rezultat agresivnog lobiranja talijanske vlade

Još 2014. UNESCO je upozorio Italiju kako je situacija u kojoj se nalazi Venecija dugoročno neodrživa te ugrožava svjetsku baštinu koju ovaj talijanski grad predstavlja.

UNESCO je istaknuo niz problema koje je Italija trebala riješiti u roku od dvije godine: previše velikih kruzera koji uplovljavaju u venecijansku lagunu, građevinski projekti koji ugrožavaju i grad i lagunu, izostanak održive strategije za turizam, izostanak koordinirane zaštite Venecije itd.

Talijanska se vlada u međuvremenu nije pretjerano potrudila pozabaviti se s tim problemima, koji u međuvremenu ozbiljno ugrožavaju Veneciju i njeno bogato povijesno i kulturno naslijeđe, iako je UNESCO 2015. poslao i tim stručnjaka u Veneciju, koji je sastavio iznimno kritičan izvještaj o stanju u kojem se grad nalazi. Gradske vlasti su čak pokušale spriječiti da se istražitelji UNESCO-a sastanu s venecijanskim aktivistima koji upozoravaju na propadanje grada, piše The Art Newspaper.

Venecija je preplavljena turistima, kulturna je baština u opasnosti, a lokalno se stanovništvo smanjuje, zaključci su izvještaja koji je dostavljen i talijanskoj vladi, koja je onda odugovlačila sa svojom reakcijom i tako, između ostaloga, postigla da se iznimno kritični izvještaj uključi u glavnu dokumentaciju prema kojoj se odlučivalo treba li Veneciju proglasiti ugroženom svjetskom baštinom.

Za Italiju je njena bogata kulturna baština i važan element vanjske politike i državnog prestiža te bi odluka UNESCO-a da Veneciju proglasi ugroženom bila velika nacionalna blamaža, pa je kroz lobiranje i odugovlačenje talijanske vlade prava rasprava o stanju Veneciju u UNESCO-u zasad odgođena do sljedeće godine. To znači da gradske i državne vlasti imaju još prilike popraviti katastrofalnu situaciju u Veneciji, za koju se uopće ne zna ni koliko je godišnje posjeti turista, jer gradska uprava Venecije ne vodi evidenciju.