OD 8. DO 10. RUJNA

Uskoro stiže Rab Jazz Festival

31.08.2016 u 00:26

Bionic
Reading

Za točno deset dana Rab, otok vrhunskog jazza, ugostit će prvi Rab Jazz Festival. Tijekom triju dana festivala, 8. – 10. rujna, umjetnički direktor Bruno Mičetić na prvi rapski festival jazza dovodi kremu hrvatske jazz scene

Prvi Rab Jazz Festival trajat će tri dana tijekom kojih će ugostiti najpoznatija lica jazz-scene.

U sklopu Rab Jazz Festivala biti će predstavljen i opus fotografija Davora Hrvoja, našeg renomiranog jazz-publicista - čovjeka koji je nemjerljivo zadužio hrvatski jazz i kojeg često nazivaju dobrim duhom hrvatske kulture. U ulozi neumornog kroničara jazz-zbivanja u Hrvatskoj, Hrvoj će izložiti fotografije koje predstavljaju njegov osobni izbor portreta jazz-umjetnika snimljenih na europskim pozornicama u posljednjim trima desetljećima.

'Nepretenciozno i nadasve blagonaklono prema jazz-umjetnicima, nerijetko i neskriveno očaran portretiranim kao izvođačem, u svojoj portretistici uvijek iznova nastoji fotografski svjedočiti ne samo osobu u fokusu, nego i još ponešto od širokog i fluidnog fenomena jazz-glazbe, u svekolikoj lepezi njegovih pojavnosti i mozaičnih očitovanja, nadasve pri izvođenju jazza uživo. Davor autentično dočarava i sugerira atmosferu na pozornici koja govori o realitetima jazza, svjedočeći da jazz nije samo glazba, nego da u sebi utjelovljuje i komponente brojnih drugih umjetničkih žanrova, poput glume, performansa, plesa, teatra. Kroz jedinstvene rakurse snimanja Davor se ponajprije usredotočuje na portretiranje umjetnika. Portretna fotografija trajna je njegova preokupacija – diskretno se približavajući jazzistu i ne zadirući u sferu privatnosti, stvara dojmljive karakterne portrete markantnih osobnosti. Davor ne pravi razliku među umjetnicima – svakome pristupa jednako skrupulozno, ne vodeći računa o tomu tko je od njih veća, a tko manja zvijezda. Bez vlastita komentara, nepretenciozno, a opet kvalitetno, i znalački i upečatljivo hvata iznimnost trenutka, ocrtava raspoloženje i stanje jazzista, a preko ekspresije koju je Davor zabilježio pokušavamo im ući u psihologiju i osobnost, nastojimo ponešto dokučiti o tomu kakav život vode, o njihovim životnim stilovima, glamuru, auri slave što ih prati, predodžbama koje o sebi imaju, svjetonazorima portretiranih', tako je likovni kritičar Ivica Župan komentirao opus Davora Hrvoja.


Nakon više desetljeća truda, najuspjelije fotografske portrete najvažnijih glazbenika u povijesti hrvatskog i svjetskog jazza predstavit će rapskoj publici na izložbi 'Portreti jazz i blues-glazbenika' u Galeriji Pik i Moderato Caffeu kojom će se 8. rujna otvoriti prvi Rab Jazz Festival.

Izložba će biti podijeljena u dvije cjeline. Prva cjelina donosi portrete Boška Petrovića, u povodu 5. godišnjice smrti najvažnijeg glazbenika u povijesti hrvatskog jazza, a druga portrete slavnih jazz-glazbenika, među kojima su Dr. Lonnie Smith, Sonny Rollins, Dee Dee Bridgewater, Kurt Elling, Dianne Reeves, Chick Corea, Charles Lloyd i Billy Cobham.

Svečano otvorenje izložbe, u društvu gradonačelnika grada Raba Nikole Grgurića i suorganizatora festivala Gorana Ćuka i Marina Javorana, zakazano je za 8. rujna u 18 sati i 30 minuta. Sav sadržaj prvog Rab Jazz Festivala besplatan je za posjetitelje.
Program:

Četvrtak - 8. rujna 2016.
Otvorenje izložbe Davora Hrvoja - PORTRETI JAZZ I BLUES-GLAZBENIKA, 18.30
Matija Dedić feat. Hrvoje Hodak 20.30 - 22.30

Petak - 9. rujna 2016.
Bruno Mičetić Trio 20.00 – 21.30 (Bruno Mičetić, Ratko Divjak, Joe Kaplowitz)
Zvjezdan Ružić Trio 21.45 – 23.15 (Zvjezdan Ružić, Luka Veselinović, Adriano Bernobić)

Subota - 10. rujna 2016.
Gipuja 20.00 - 21.30 (Damjan Grbac, Andreas Marinello, Tonči Grabušić, Marko First)
Elma Burnić 21.45 - 23.15