PRIHVATILI IZAZOV

Korčulane zaludjelo interaktivno mapiranje vlastitih života

30.08.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Na temelju geolokacijskih podataka dobivenih od stanovnika grada Korčule, umjetnički kolektiv SKROZ izradio je interaktivnu umjetničku instalaciju kojom pokušava odgovoriti na pitanja o utjecaju genetskog naslijeđa, okoline i okolnosti na oblikovanje identiteta nekog mjesta ili pojedinca

Spomen Korčule većinu će ljudi asocirati na Marka Pola, no proučavajući život i povijest ovog starog otočnog grada kolektiv SKROZ je došao do zaključka da je ključan element njegova identiteta viteški ples moreška.

Ova ih je spoznaja navela da na primjeru grada Korčule i moreške pokušaju odgovoriti na pitanja što neko mjesto čini posebnim i bi li neki pojedinac bio netko posve drugi da je stjecajem okolnosti odrastao u nekom drugom mjestu.

Iako se nekada izvodio na cijelom Mediteranu, ovaj viteški ples s mačevima danas se može vidjeti samo u Korčuli, u kojoj se, prema povijesnim dokumentima, udomaćio najkasnije 1666. godine. Moreška, kao i sam grad Korčula, ima status zaštićene kulturne baštine i postala je neizostavan dio njegova identiteta. Ona je istovremeno njegovo vezivno tkivo i njegov simbol jer gotovo da i nema kuće na području grada u kojoj barem jedan od stanara nije bio ili još uvijek jest aktivan član jednog od dva društva koja ju i danas njeguju.

Moreška

Kako bi to pokazao, kolektiv SKROZ je pokrenuo projekt 'Made Of: Moreška' kao istovremenu memoriju grada, pokušaj rebrandinga njegova identiteta i interaktivnu umjetničku instalaciju pogonjenu geolokacijskim podacima.

Građane Korčule pozvali su da ucrtaju moreškante na mapu grada na Googleu, i to prema mjestu stanovanja i ulozi, podjednako živuće, kao i one iz minulih vremena. Odaziv je bio impresivan i u manje od tjedan dana na mapu je uneseno više od 150 moreškanata, znatno više od broja svih trenutno aktivnih članova oba društva. Najstariji arhivirani moreškant rođen je 1885. godine.

Projekt stavlja naglasak na unošenje povijesnih podataka, odnosno mapiranje moreškanata koji više nisu živi, a to je misija s kojom se otočna sredina rado i s ponosom poistovjetila te tako postala kroničar svoje povijesti.

Od prikupljenih geolokacijskih podataka kolektiv SKROZ je priredio autorske vizualizacije koje različitim likovnim jezicima posreduju vezu između moreške i Korčule, a uskoro planiraju i niz drugih, poput pregleda kretanja moreškanata kroz prostor i vrijeme, distribuciju po učestalosti, ali i onu po vremenu upisa u bazu podataka.

Prikupljene informacije i umjetnički interpretiraju, što bi moglo poslužiti za izradu različitih autohtonih suvenira, poput majica s aktualnim stanjem mape moreškanata.

U kolektivu SKROZ smatraju da društveni rituali oblikuju svaku sredinu i pitaju se kako bi u ovakvoj vizualizaciji izgledale Sinjska krajina i Alka, Grožnjan i u njemu prebivajući umjetnici ili Slavonija i iz nje posljednjih godina iseljeni mlađi od 40 godina.

'Što – u stvari – oblikuje identitet nekog mjesta i jesu li naše slike tih sredina u skladu s realnošću? Ne znamo. Ispitujemo i zato smo beskrajno zahvalni Korčulanima zbog povjerenja i uloženog truda jer bez podataka koje su podijelili sa svima nama ovaj projekt ne bi imao smisla. Ovako nudi uvid u 'dušu grada'', objašnjavaju u kolektivu SKROZ.