KULTURNA STRATEGIJA LABURISTA

Jeremy Corbyn obećao kazalište i ples kao obavezne školske predmete

31.08.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Lider britanskih laburista Jeremy Corbyn u Edinburghu je predstavio novu kulturnu strategiju svoje stranke, u kojoj predviđa značajno povećanje izdavanja za kulturu i ukidanje rezova koje su proveli konzervativci bivšeg premijera Davida Camerona

‘Inspirirana bogatim britanskim kulturnim nasljeđem, naša stranka je pod mojim vodstvom odlučila omogućiti širenje sudjelovanja u kulturi i umjetnosti svim ljudima i zajednicama diljem Britanije. U svima nama postoji kreativnost, no potrebno je pružiti priliku da ta kreativnost i procvjeta’, izjavio je Jeremy Corbyn u Edinburghu, u kojemu je predstavio novu kulturnu strategiju britanskih laburista.

Corbyn smatra da su kultura i umjetnost te njihovo poticanje ključni za pozitivnu transformaciju britanskog društva. Najavio je veliki program podrške kulturi i umjetnosti ukoliko laburisti dođu na vlast, koji bi vratio sva sredstva što ih je ukinula konzervativna vlada.

Što se tiče konkretnih prijedloga Jeremyja Corbyna o poticanju kulture i umjetnosti u Velikoj Britaniji, spominju se povećanje budžeta osnovnim školama za programe koji se bave umjetnošću, povećanje potrošnje postotka BDP-a na kulturu u skladu s europskim prosjekom, uvođenje posebnog vladinog tijela koje će povezati rad više ministarstava s ciljem podrške kulturi i kreativnim industrijama, izrada nacionalnog programa za podršku mreži javnih biblioteka te pokretanje javne rasprave o uvođenju kazališta i plesa kao posebnog predmeta u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.