LAND ART STAZA

Umjetnička intervencija na Učkoj za jači doživljaj prirode

26.08.2016 u 20:48

  • +3

Land art staza na Učki

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boris Pecigoš

Bionic
Reading

Posjetitelje Parka prirode Učka osim prirodnih ljepota uveseljavat će od srpnja ove godine i umjetnički radovi rasprostranjeni po planini Ćićariji, na mjestima na kojima ih se najmanje očekuje. Riječ je o umjetničko-ekološkom projektu 'Land art staza Stražica – Sapaćica', prvom takve vrste u Hrvatskoj

Kružna staza je spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice, po kojima je i dobila ime.

Osmišljavajući ovu stazu, umjetnik Boris Pecigoš vodio se mišlju razvijanja svijesti o značenju povezanosti čovjeka i prirode. Uz prirodne materijale zatečene na licu mjesta, umjetnička forma land art dozvoljava ponekad i unošenje umjetnih materijala, a u ovom slučaju to su ekološke boje kojima su oslikane stijene (tzv. rock art). Land art podrazumijeva izloženost radova utjecaju prirodnih sila pa su ostavljeni na otvorenom te podložni promjenama i raspadanju.

Staza nije zahtjevna, a za obilazak njezinih 6,5 kilometara predviđeno vrijeme je od dva do tri sata. No ako želite u potpunosti uživati i doživjeti stazu, preporučuje se da isplanirate cjelodnevni posjet.

Autor staze poručuje da za osjećajima jednosti s prirodom ne trebate tragati jer će se oni dogoditi sami od sebe, a važno je samo da budete prisutni. Stoga, dok šećete, ne zaboravite udahnuti mirise šume i osluhnuti njene zvukove. Sagnite se opipati vlažnu zemlju pod prstima i pomilovati nježnu mahovinu, zagrlite stablo, pustite suncu da vas miluje po koži, upijajte zelenilo i osjetite moćnu energiju prirode oko sebe.

Land art radovi dodatno će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo. Dotaknite otiske dlanova koji se nalaze gotovo na svakom radu i ostvarite kontakt s prirodom. Osjetite djelovanje prirode na svoju tjelesnu, emotivnu i duševnu dobrobit. Razmislite o svom odnosu prema prirodi i osvijestite svoju vezu sa svim stvorenim. Dišite s prirodom kao jedno.

Na stazi je smješteno dvadeset umjetničkih radova, a u našoj fotogaleriji možete pogledati neke od njih i saznati njihovo značenje.

Boris Pecigoš diplomirao je slikarstvo u ljubljanskoj školi za umjetnost Arthouse – College of Visual Arts. Land art staza Stražica – Sapaćica u Parku prirode Učka njegov je magistarski rad. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. U umjetničkom stvaralaštvu nadahnjuju ga moćna i prekrasna priroda, nježna i meditativna glazba, duboka i emotivna poezija te mistična i zen duhovnost. Osnivač je i voditelj udruge Atelier Hayat, koja djeluje na trima međusobno isprepletenima područjima – umjetnosti, prirodoljublju i osobnom razvoju.