OD JAVNOG INTERESA

Arhitekti uputili pet pitanja političkim strankama

19.08.2016 u 12:52

Bionic
Reading

Hrvatska komora arhitekata (HKA), kao strukovna organizacija koja okuplja više od tri tisuće članova, uputila je parlamentarnim političkim strankama pet ključnih pitanja vezanih uz prostorno uređenje i arhitekturu na koja očekuje odgovore

Kvaliteta sveukupnog izgrađenog prostora, unapređenje kulture građenja i transparentnost procesa važna su društvena pitanja, zbog čega Komora, imajući u vidu interes članstva, struke i javnosti, želi od političkih stranaka pred nadolazeće parlamentarne izbore dobiti jasne odgovore o njihovim stavovima i viđenju ključnih pitanja arhitekture i prostornog planiranja danas.

'Arhitektonska djelatnost je prije svega djelatnost od javnog interesa, a HKA je kao predstavnica struke usredotočena na poticanje interakcije svih zainteresiranih strana u oblikovanju prostora. Zato pozivamo stranke da daju odgovore na ova pitanja jer javnost mora biti upoznata s njihovim stavovima o pitanjima od javnoga interesa kako bi u rujnu mogla na izborima donijeti informiranu odluku', istaknula je predsjednica HKA, dipl. ing. arh. Željka Jurković.

Pet pitanja vezanih uz prostorno uređenje i arhitektonsku djelatnost kao djelatnost od javnog interesa koja je HKA uputila političkim strankama:

1. Planirate li donijeti Strategiju razvoja graditeljskog sektora u Republici Hrvatskoj?

2. Hoće li Zakon o prostornom uređenju postati krovni zakon koji uređuje planiranje, razvoj i zaštitu prostora Republike Hrvatske?

3. Hoćete li provoditi smjernice iz dokumenta ApolitikA – Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013.-2020., koji je Vlada usvojila 2012. godine?

4. U kolikom postotku ćete u novom Zakonu o javnoj nabavi vrednovati kriterije kvalitete arhitektonskih usluga, a u kolikom najniže cijene?

5. Hoćete li u zakon vratiti obavezu izrade idejnog projekta (ili idejnog rješenja) za zgrade na osnovi kojeg bi se ishodila lokacijska dozvola/uvjeti uređenja prostora te hoćete li vratiti obavezu izrade izvedbenog projekta?

Odgovore stranaka, koje će objaviti, HKA očekuje do četvrtka 25. kolovoza.