LETVICA JE VISOKO

Ovo su najspektakularnije fontane na svijetu

20.08.2016 u 07:55

  • +14

Najspektakularnije svjetske fontane

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Tri nove Bandićeve fontane, izgrađene na livadi ispred NSK, puštene su u probni rad potkraj srpnja, a zbog visokog troška od 27 milijuna kuna i još nepostojeće procjene cijene njihovog održavanja, vjerojatno strahovito visoke, na društvenim mrežama ne prestaju gorke šale na račun gradonačelnika i njegovih graditelja. Zbog toga smo istražili koje su doista najljepše, najzabavnije i najinovativnije fontane u svijetu i koliko je zagrebački gradonačelnik 'na nivou' zadatka

Između ostaloga, bilo je spomenuto da je na jednoj strani vodeni spektakl, a na drugoj, u skromnom i tužnom Trnju, kuće bez vodovoda i odvodnje. Također mu je savjetovano, nakon najave da bi se u Zagrebu trebalo izgraditi barem još 40-ak fontana po uzoru na Rim i njegovih 224 fontana, da ulaže u vrtiće, škole i bolnice umjesto da 'šminka pacijenta' i 'uljepšava stvarnost', rasipajući novac 'Zagrepčana na aparatima'.

Zato smo odlučili pogledati kakve su fontane zadnjih 15-ak godina izgrađene u svijetu. Pokazalo se da se sve više, osobito u Aziji, grade monumentalne, spektakularne 'glazbene' i 'plesne' fontane, koje pomoću svjetla, zvuka i vodenih mlazova stvaraju pravi kazališni šou. U njihovoj gradnji sudjeluju neki od najvećih arhitekata i kipara svijeta, pa one postaju glavni mamac za turiste. Zagrebačke fontane se s tim grandioznim fontanama mogu nositi samo cijenom.

Aquanura Tweede Efteling Symfonie

Jedna od najspektakularnijih svakako je fontana Moonlight Rainbow u Seulu u Južnoj Koreji, a prema Guinnessovoj knjizi rekorda najduža je na svijetu. Smještena je na velebnom mostu Banpo, sastavljenom od dvije etaže, na rijeci Han i dugačka je nevjerojatnih 1140 metara, a vodu koja izlazi iz 380 vodenih mlaznica osvjetljava 10 tisuća svjetlećih dioda, tvoreći fascinantan vodeni i muzički spektakl duginih boja. Po atraktivnosti za njom nimalo ne zaostaje fontana Aquanura u tematskom parku Efteling u Kaatsheuvelu u Nizozemskoj. Izgrađena je 2012. godine u povodu proslave 60-godišnjice parka, a nudi atraktivan water show sastavljen od svjetla, vode i vatre, koji uz glazbenu kulisu Brabant orkestra privuče više od šest i pol tisuća posjetitelja godišnje.

Za razliku od tih vodenih atrakcija, fontana Swarovski, poznata i pod nazivom Kristalna glava, nudi sasvim drukčiji doživljaj. Riječ je o začudnoj skulpturi austrijskog umjetnika Andrea Hellera, koja obilježava ulaz u muzej Swarovski, smješten pored Innsbrucka u Austriji. Sastoji se od pomalo mitske glave čovjeka/ptice, pokrivene travom, koja na mjestu očiju ima ogromne kristale Swarovski dok joj kroz usta teče vodopad slijevajući se u jezero. Skulptura je kompletno adaptirana i 2015. ponovno otvorena za javnost.

Swarovski Crystal Worlds

U Guinnessovoj knjizi rekorda našla se i monumentalna Fontana blagostanja, a smještena je u sklopu ogromnog trgovačkog centra Suntec City u Singapuru. Zbog svojih velikih dimenzija - zauzima čak 1683 četvorna metra i viša je od 13 metara – proglašena je najvećom fontanom na svijetu. Dizajnirali su je umjetnici iz studija DCG Design i Meridian Projects iz Melbournea po uzoru na hinduističku mandalu s idejom da njen ogroman brončani prsten, opsega 66 metara, koji podržavaju četiri kosa stupa, simbolizira blagostanje te jednakost i harmoniju između svih rasa u Singapuru. Uz spektakularnu arhitektoniku, fontana pruža nezaboravan vodeni show

437617,437337,437236,435405

Fontanu Continnum Julie Penrose
u Colorado Springsu u Coloradu u SAD-u dizajnirali su arhitekt David Barber i kipar Bill Burges, a zbog monumentalnosti - dopire gotovo do četvrtog kata i teža je od 24 tone - smatra se jednom od najvećih skulpturalnih fontana u Americi. Njena posebnost je u tome što se taj golemi kotač rotira četiri puta u jednom satu dok 365 mlaznica vode, padajući s vrha prema dnu, stvaraju svjetlucav vodeni zastor. Zanimljivo je da je većim dijelom izgrađena sredstvima lokalne ljubiteljice umjetnosti i filantropkinje Julie Penrose, po kojoj je i dobila ime.

Zakonima prirode opire se i čudesna lebdeća fontana Magična slavina u Santa Galdani, a smatra se jednom od najimpresivnijih atrakcija na španjolskom otoku Menorci. Premda se čini da lebdi visoko u zraku, bez ikakvog potpornja, zapravo je riječ o jednostavnom i iznimno atraktivnom triku: nosači fontane maskirani su gustim mlazom vode koji poput potoka teče iz slavine, skrivajući postolje. U svijetu su još tri slične fontane – u Ypresu u Belgiji i Bahia de Cadizu u Španjolskoj, a odnedavno i u Londonu.

Interactive Crown Fountain

Jedna od najvećih senzacija Chicaga je Krunska fontana i smatraju je najatraktivnijom interaktivnom fontanom na svijetu. Postavljena je u Millennium Parku i funkcionira kao supermoderna videoskulptura, a dizajnirao ju je katalonski umjetnik Jaume Plensa, postavivši u crni, granitni bazen dva staklena tornja, visoka 15 metara, na kojima se pomoću svjetlećih dioda projiciraju digitalne videosnimke građana dobrovoljaca. Naravno, tu je i stilizirani vodopad. Fontana je stajala 17 milijuna dolara. I Europa ima svog favorita: to je velebna multimedijalna fontana Roshen, izgrađena 2011. na rijeci pored grada Vinicje u Ukrajini, a odmah je stekla titulu najveće plutajuće fontane u Europi. Multimedijalni šou sastavljen je od atraktivnih vodenih efekata, glazbe, lasera i 3D projekcija koji stvaraju nezaboravan doživljaj, a državu je to stajalo oko 1,5 milijuna eura.

Dubai Fountain 2010 Thriller Michael Jackson

U Aziji se sve češće grade 'muzičke' i 'plesne' fontane. Najatraktivnija je fontana Dubai, smještena ispred Burj Khalife, najviše građevine na svijetu, a poznata je i kao najveća 'plesna' fontana na svijetu. Dizajnirao ju je tim iz kalifornijske tvrtke WET Design, koji je projektirao i fontanu kod hotela Bellagio u Las Vegasu, a stajala je 218 milijuna dolara. Opremljena je sa 6600 svjetlećih dioda i 25 kolor projektora, a digitalno vođeni mlazovi vode penju se i do visine od 50 katova, stvarajući fascinantan vodeni plesni spektakl pomoću najsuvremenije tehnologije. Snopovi svjetla mogu se vidjeti 20 milja daleko te se fontana Dubai smatra najsjajnijom točkom Bliskog istoka. Spektakl zaokružuje sjajna koreografija i izbor klasične, world i suvremene arapske glazbe, od Andree Bocellija do Michaela Jacksona.

Multimedia Fountain Show in Kangwon Land

Osim one u Dubaiju, bombastično djeluje Multimedijalna muzička fontana u Kangwon Landu u Južnoj Koreji, a dizajnirali su je stručnjaci i umjetnici iz njemačke kompanije Emotion Media Factory. Sastavljena je od goleme 'magične' kocke i fontane koje zajedno proizvode osebujan vodeni spektakl, temeljen na računalno programiranom jedinstvu vode, svjetla i muzike. Noću se efekt pojačava jer se stječe dojam da kocka rotira i da se na vodenom 'ekranu' prikazuje pet kontinenata svijeta. Poseban doživljaj pruža i Muzička vodena fontana na impresivnom trgu Velike divlje guske u Xianu, ispred drevne budističke pagode, pa se kroz zapanjujuću vodeno-zvučnu predstavu događa čudesno prožimanje prošlosti i novog digitalnog doba. Muzičko-plesna vodena fontana u Jinshan Seafood Cityju u Šangaju u Kini svakako je jedna od tehnološki najsuvremenijih i vizualno najimpresivnijih. Projektirana je kao jedan od važnijih pratećih projekata u povodu Svjetske izložbe u Šangaju 2010. godine, a sastoji se od mnoštva digitaliziranih snopova vode, koji uz pomoć glazbe, boje i svjetla 'plešu', zatim se rotiraju i križaju, podižu i spuštaju, stvarajući nezaboravan vodeni spektakl. Uz Aziju, muzičke fontane nalaze se u hotelu i kasinu Bellagio u Las Vegasu te u Disney California Adventure Parku.

Musical fountain and water curtain project of Shanghai Jinshan Seafood City

Europa se može ponositi Magičnom fontanom u središtu Barcelone, a projektirao ju je znameniti arhitekt Carles Buigas još 1929. godine, međutim zadnjih godina modernizirana je i pretvorena u zapanjujuću predstavu svjetla, boja i glazbe pa može poslužiti i kao uspješan primjer obnove. Tu je i fontana Charybdis, postavljena ispred luksuznog hotela Seaham u Sunderlandu u Engleskoj 2000. godine, čudo tehnike i imaginacije. Osmislio ju je kipar William Pye kao 'obrnutu' fontanu, a prati ju reputacija najveće vortex fontane na svijetu. Izgleda, naime, kao golemi prozirni cilindar od akrilnog materijala u kojem voda teče u krug, tvoreći u sredini zračni vrlog koji svakih 15 minuta pada i zatim se opet podiže. Ta vodena skulptura ostavlja dojam čvrstog bloka u kojem voda izvire iz zemlje, a dobila je ime po mitskoj nimfi Haribdi iz Homerove 'Odiseje'.

Charybdis fontana

Za kraj valja spomenuti inovativan eksperiment jednog od najvećih američkih arhitekata i kipara Isamua Noguchija, 'Devet plutajućih fontana', koji i danas, 40 godina nakon što ga je projektirao za Expo u Osaki, zadivljuje uzbudljivošću i originalnošću. Inače sklon eksperimentiranju i istraživanju kinetike, Noguchi je stvorio 'obrnutu' fontanu iz koje se golema količina vode strmoglavljuje, poput vodopada, s visine od 30 metara, iz svojevrsne kockaste strukture, stvarajući iluziju da lebdi u zraku.