LJETO OD SJEVERA DO JUGA

Vodič kroz kulturna događanja širom Hrvatske

23.07.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Priređivači kulturnih manifestacija iz unutrašnjosti zemlje potrudili su se svoje programe završiti do sredine srpnja kako bi u iščekivanju nešto plodnije jeseni i sami uživali u blagodatima Jadranskog mora. Tportal vam stoga donosi većinom ljetnu kulturnu ponudu našeg komadića Mediterana

Sjeverni Jadran

U glavnom programu Motovun Film Festivala, koji se održava od 26. do 30. srpnja, bit će prikazano čak 15 premijera. Tri popratna programa posvećena su zemlji partneru, ove godine to je Bella Italija, dok je četvrti 'Gdje ste bili 2016.?' okrenut temama jačanja europskog nacionalizma. Glazbeni program predvodi Edo Maajka i talijanske etno-zvijezde Kalàscima.

U sklopu Ljeta na Ljetnoj u Opatiji će se osim redovitih filmskih projekcija održati i dva filmska festivala.

Od 1. do 8. kolovoza Ljetna pozornica će ugostiti Međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma Solo Positivo Film Festival, čiji je zemlja partner ove godine Italija. Od ove godine u sklopu programa bit će prikazan i presjek svih regionalnih ostvarenja kroz program Regio'n' Roll, a u programu retrospektiva filmovi proslavljenog britanskog redatelja Juliena Templea. Izbornik ovogodišnjeg festivala je ugledni njemački redatelj Uli Schueppel, član Europske filmske akademije te autor kultnog dokumentarnog filma 'The Road to God Knows Where'.

Najdugovječniji festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival u 14. izdanju preselit će iz lučice u Ičićima na Ljetnu pozornicu u Opatiju. Od 22. do 26. kolovoza u dva večernja programska bloka ponovno će na LFF-u biti prikazano 20-ak recentnih hrvatskih dokumentaraca, u glavnoj i regionalnoj konkurenciji te izvan konkurencije filmovi nastali u produkciji partnera festivala Restarta.

Kazalište Ulysses na Brijunima u svojoj 16. sezoni pridružit će se proslavi 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Uz reprizna igranja 'Kralja Leara' počast književnom velikanu iskazat će se novom premijerom 'Shakespeare ljetne noći – varijacije' u režiji Lenke Udovički. Predstava, u kojoj igraju glumački doajen Ratko Polić i nagrađivane glumice Katarina Bistrović Darvaš i Maja Posavec, nastaje u koprodukciji Kazališta Ulysses i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Na premijeru zakazanu za četvrtak, 28. srpnja, gledateljima se preporučuje dolazak u sportskoj opremi jer ih Ulysses vodi u pravu šekspirijansku avanturu po otoku.

U obilježavanju Shakespeareove obljetnice pridružit će se i britansko kazalište Almeida predstavom 'Richard III.', u kojemu vodeće uloge imaju svjetske glumačke zvijezde - Ralph Fiennes i Vanessa Redgrave, a predstavu će 11., 12. i 13. kolovoza izvesti na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat od 22. do 25. srpnja predstavlja plesne umjetnike raznih europskih zemalja, s kojima će se posjetitelji moći družiti i na radionicama i i vođenim diskusijama, a u bogatom popratnom programu bit će prezentirana i međunarodna plesna mreža Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi.

Beriozka

Opatijsku Ljetnu pozornicu 28. srpnja, u okviru programa Ljeto na Ljetnoj zavrtjet će plesačice ruskog nacionalnog folklornog ansambla Beriozka. U svijetu plesne umjetnosti ovaj je ansambl poznat po svom tajnom lebdećem koraku čiju tehniku još nitko nije uspio otkriti i zahvaljujući kojemu plesačice izgledaju kao da stoje na mjestu dok se pozornica pod njima kreće.

Od 24. do 27. kolovoza Street Art Festival će oživjeti porečke ulice, trgove i šetališta – plesom, uličnim teatrom, instalacijama, projekcijama filmova, video instalacijama, glazbom. Na ulicama i trgovima Poreča susrest ćete krajem kolovoza brojne umjetnike koji će vam, inspirirani gradom, predstaviti svoja djela i maštu.

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rapska fjera, temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Od 25. do 27. srpnja cijeli se grad vraća u prošlost, a ulice kojima odzvanjaju pjesma i glazba vrvr malim obrtničkim dućanima i zanatskim radionicama koje nude posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađivali predmeti za svakodnevnu upotrebu, baš kao u srednjem vijeku, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu.

U pulskom amfiteatru jednom tjedno, od kraja lipnja do početka rujna, zainteresirani mogu uživati u gladijatorskim borbama s pravim oružjem, uz naratora koji objašnjava što se događa. Projektom Spectacvla Antiqva oživljava se rimska povijest i civilizacija i predstavlja tradicija i baština pa posjetitelji mogu vidjeti starorimsku odjeću i sudjelovati u raznim radionicama.

Spectacvla Antiqva


Brod knjižara - Brod kulture

Brod koji knjige donosi stanovnicima najudaljenijih otoka i malih mjesta bez knjižara i pruža priliku za upoznavanje domaćih i stranih književnika i njihovih djela, svoju je jubilarnu 10. plovidbu posvetio Mariji Jurić Zagorki pa će tako na svakoj postaji dvotjedne plovidbe posjetiteljima biti izvedena nova, nikad prikazana kazališna predstava o životu ove najčitanije hrvatske autorice svih vremena - 'Kakva majka, takva kći'. Tekst je napisala Frana Marija Vranković, a režiju potpisuje Jasmin Novljaković. Mariju Jurić Zagorku igra Mia Krajcar, a njenu majku Mirta Zečević. Za mlađu publiku brod donosi dječju predstavu 'Velika staklena avantura' autorice i glumice Martine Cvek i Tine Orlandini, nakon koje slijedi i radionica kreativnog pisanja. Brod knjižara kreće iz Makarske 23. srpnja, a na plovidbi koja završava u Trogiru 5. kolovoza, postaje su mu redom: Brela, Vrboska, Postira, Rogoznica, Šibenik, Tkon, Silba, Krk, Rab, Zadar, Sv. Filip i Jakov te Zlarin.

Dalmacija

Od 10. srpnja do 25. kolovoza ulice, trgovi i drevne dubrovačke zidine postaju pozornica najstarijeg hrvatskog kulturnog festivala Dubrovačkih ljetnih igara koje i u svom 67. izdanju donose bogat i raznolik program iz područja kazališne i baletne umjetnosti, klasične glazbe i opere, uz gostovanje svjetski poznatih skladatelja, solo izvođača i orkestra. U premijernom dramskom programu publiku očekuju dva naslova. Redatelj Vinko Brešan 'Kafetariju' Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, postavit će ispred Sponze kao komediju s pjevanjem i plesanjem u čemu mu je vjerni suradnik Mate Matišić koji potpisuje songove. Kafetijera Frana igrat će Nikša Butjer, gospara Lukšu Pjer Meničanin, a premijera je 31. srpnja. Proslavi obilježavanja velike obljetnice 400 godina smrti Williama Shakespearea, pridružuju se i Dubrovačke ljetne igre postavljanjem Othella u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban. Na tvrđavi Lovrjenac, Othella će igrati nacionalni prvak Drame HNK u Zagrebu Dragan Despot, Jaga Rakan Rushaidat, a Dezdemonu Anja Đurinović. Premijera je 20. kolovoza.

U sklopu popratnog programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara do 31. srpnja u atriju palače Sponza može se pogledati izložba Tihomira Lončara 'Dubrovački ciklus'

U izložbenom prostoru samostana sv. Klare do 31. listopada bit će izloženi radovi do sada najmanje istraženog područja iz opusa velikog Pabla Picassa - njegovi radovi u keramici. Na izložbi naziva 'Godine na Azurnoj obali' izloženo je oko 60 Picassovih keramičkih radova, nekoliko srebrnih pladnjeva te plakata.

Od premijernih izvedbi na 62. Splitskom ljetu mogu se još 10. kolovoza pogledati Shakespeareova drama 'Mletački trgovac' koju u Oceanografskom institutu na Marjanu režira Aleksandar Ogarjov i plesna predstava Igora Kirova 'Na putu', ana glazbu Johanna Sebastiana Bacha koju će 4. kolovoza na Sustipanu izvesti Balet splitskog HNK.

S nastojanjem da svojim gostima znakovitije ukažu na 1700 godina postojanja svoga Grada, Splićani se od 1. do 31. kolovoza manifestacijom Dani Dioklecijana vraćaju u svoju antičku prošlost. Ulicama nekadašnje palače šeću prolaznici u togama i tunikama, povorka starinskih kočija cara Dioklecijana i njegovu svitu rivom prevozi do Peristila gdje se obraća građanima, a štandovi obiluju delicijima i rukotvorinama iz prošlosti.

Dani Dioklecijana 2015.

Na izložbi 'The Split Drawing', u splitskoj Galeriji Kula do 10. kolovoza mogu se razgledati radovi svjetski priznatog rumunjskog umjetnika Dana Perjovschia, čije su radove izlagali i njujorška MoMA, Stedelijk muzej u Amsterdamu, londonski Tate Modern, a sudjelovao je i na bijenalima u Istanbulu, Veneciji, Lyonu i Moskvi.

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci može se pogledati izložba 'Eros - Fight - Freedom' s djelima Picassa i Goye, kao i skulpturama suvremenih hrvatskih autora.

U Zavodu HAZU - Palača Milesi u Splitu do 14. kolovoza traje monografska izložba Đure Sedera.

Premijerne izvedbe Zadarskog kazališnog ljeta, 'Arhiviranje' povodom 25. godišnjice Zadarskog plesnog ansambla i 'From Shakespeare with love' zadarskog HNK, su već prikazane, a do završetka festivala 4. kolovoza ostaje vam još vidjeti gostujuće predstave hrvatskih kazališta.

Na devetom izdanju festivala ulične umjetnosti KalelargArt, koji se održava 27. i 28. srpnja, na Narodnom trgu, Kalelargi i Forumu posjetitelji će moći uživati u plesnim, kazališnim i performerskim izvedbama, a nova čitanja kazališne, glazbene i vizualnih umjetnosti od 6. do 14. kolovoza predstavit će 19. izdanje međunarodnog festivala suvremenog kazališta Zadar snova

Turisti u Zadru ljepote Hrvatske moći će upoznati na najposjećenijoj hrvatskoj izložbi fotografija 'National Geographic – Hrvatska iz zraka' koja će na Istarskoj obali biti postavljena od 30. srpnja do 16. kolovoza. Najveći hrvatski fotografski projekt autora Davora Rostuhara stvaran je sedam godina i dosad ga je vidjelo preko 1,2 milijuna ljudi što ga čini najposjećenijom hrvatskom izložbom fotografija.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg lansiranja Brač Film Festival se vraća te od 11. do 13. kolovoza postaje epicentar filma i filmske umjetnosti u samom srcu Dalmacije. U Glavnom dugometražnom igranom programu u supetarskom Ljetnom kinu bit će prikazani hrvatski blockbuster 'Zvizdan', za Oscara nominirani 'Mustang' i hrvatsko-srpska koprodukcija 'Ničije dijete'.

Recentnu domaću i svjetsku produkciju animiranog filma kratkog metra (filmovi trajanja do 30 minuta) nudi Međunarodni festival animiranog filma – Supertoon, koji će se od 24. do 29. srpnja održati u Šibeniku.

Kao novu atrakciju Tvrđava svetog Mihovila nudi zvučnu instalaciju 'Skladište zvuka' na kojoj posjetitelji mogu zasvirati svojim nogama. Riječ je o novom projektu umjetničkog dvojca Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović) rađenom namjenski za prostore cisterne sv. Mihovila u sklopu EU projekta 'Umreženi susreti'. Pomoću desetak podnih senzora i desetak autonomnih zvučnika posjetitelji će svojim kretanjem aktivirati zvučne zapise, te time postati autori kratkih autonomnih kompozicija. Kroz taj proces cisternama tvrđave sv. Mihovila privremeno će biti vraćena prvobitna funkcija sakupljališta u kojima je voda zamijenjena zvukom čime će postati aktivni prostor uskladištenih sjećanja. Na zatvaranju izložbe, 23. kolovoza, posjetitelje očekuje audiovizualni performans 'Hairy Hairy Mouth' u izvedbi hrvatskog benda CHUI i litvanskog Psilicone Theatra koji povezuje glazbu i suvremeni teatar na inovativan način.

Središnja Hrvatska

Koprivnička četverodnevna povijesna manifestacija Renesansni festival rekonstruira razdoblje prije 656 godina kada je Koprivnica postala Slobodni kraljevski grad, a bavi se najviše razdobljem kraja 15. st. te 16. st. iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojima se od 25. do 28. kolovoza cjelokupni program i odvija. Renesansni festival sljubljuje kasno srednjovjekovne povijesne fakta s originalnošću Koprivnice, Podravine i Hrvatske, kao i s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga, te je pravi primjer razvijanja europskog identiteta Grada i Regije. Ove će godine središnja tema manifestacije biti 'Konjički viteški turnir' kojeg će vjerno uprizoriti slovačka grupa kaskadera/profesionalaca.

Karlovačko Riječno kino i ove godine, vikendima do 17. kolovoza, nudi jedinstveni pogled na filmsko platno iz 'luftić rakursa', a besplatni filmovi pod vedrim nebom i zvijezdama, uz šum Korane, i ove se godine gledaju na Foginovom kupalištu.