OD BELGIJE DO INDIJE

Le Corbusierova zdanja uvrštena na UNESCO-ov popis baštine

17.07.2016 u 17:41

Bionic
Reading

Sedamnaest izdanja što ih je projektirao francuski arhitekt, slikar i spisatelj švicarskog porijekla, koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu XX. stoljeća, Le Corbusier, dodano je u nedjelju na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, izvijestila je u nedjelju švicarska vlada

Među građevinama su Maison Guiette u belgijskom Antwerpenu, Nacionalni muzej zapadne umjetnosti u Tokiju, dvije zgrade iz naselja Weissenhof u njemačkom Stuttgartu i još neka zdanja u Francuskoj, Švicarskoj, Argentini i Indiji.

'Le Corbusier, pravim imenom Charles-Edouard Jeanneret-Gris, presudno je utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu XX. stoljeća', stoji u priopćenju švicarske vlade te se dodaje da njegovi arhitektonski projekti i djela 'utjelovljuju iznimne arhitektonske i građevinske odgovore na društvene izazove XX. stoljeća'.

'Le Corbusier je jedan od najvećih arhitekata XX. stoljeća, a njegova djela, pisana i projektirana, utjecala su na velike tehničke i konceptualne izmjene na području arhitekture i urbanizma u suvremenoj svjetskoj arhitekturi', stoji na internetskoj stranici UNESCO-a.

Primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i željeza te novih građevnih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim građevnim formama.

Pravim imenom Charles-Edouard Jeanneret-Gris, rođen je u Švicarskoj 1887. Ime Le Corbusier preuzeo je 1920. od djeda po majci koji se prezivao Lecorbesier. Francuski državljanin postao je 1930. Umro je 1965. Njegov lik nalazi se na novčanici od 10 švicarskih franaka.