GALERIJA ULUPUH

Otvorena izložba 'Kaldrma na asfaltu' Borivoja Dovnikovića Borde

06.07.2016 u 10:35

  • +5

Izložba karikatura Borivoja Dovnikovića Borde

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Bionic
Reading

Izložba "Kaldrma na asfaltu" Borivoja Dovnikovića Borde, kratko putovanje kroz autorov bogati opus karikature od samih početaka sredinom 20. stoljeća do danas, otvorena je u utorak navečer u Galeriji ULUPUH.

Dovnikovićeva više od šezdeset godina duga karijera obilježena je brojnim festivalskim nagradama diljem svijeta koje je osvojio za animaciju, no, usporedno s filmom, jednako je intenzivno stvarao u stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu.

Od samih početaka umjetničkog rada posvetio se karikaturi kojom je razotkrivao nepravdu i nelogičnosti društva koje se, kako i jasno prikazuju izložene karikature, nije puno promijenilo.

Nagrađivani autor i jedan od najistaknutijih predstavnika slavne Zagrebačke škole crtanog filma kroz karikaturu je govorio o politici, ljudima i društvu u kojemu živimo, dajući oštre kritike i britke komentare, držeći stranu slabijih.

Dovniković kaže kako danas više toliko ne prati politiku, a najviše o onome što se događa sazna od supruge.

"Još od 1945. slušam kako će nam biti lijepo, pa nikako da nam postane lijepo, no moj posao još traje i trajat će sve dok postoje ljudi koji će nam obećavati bolji život", rekao je na otvorenju.

Kustos izložbe Veljko Krulčić ocijenio je kako za izložbu izabrane karikature posjetitelje vode na nostalgično putovanje dugo šezdeset i više godina.

"Fascinantno je kako se karikature nastale pedesetih i šezdesetih godina i danas tiču nas samih, one su naše, domaće, ali i svevremenske i europske", istaknuo je.

Po njegovim riječima, Bordo je u svojim karikaturama prije svega humanist koji podržava solidarnost među ljudima, a ponekad mu nisu potrebni niti popratni tekst ili dijalog, već je dovoljan njegov lucidan crtež, tipičan 'dovnikovićevski' kako bi objasnio svoju ideju.

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH podsjetila je kako se Bordo u toj izložbi prije pet godina predstavio izborom iz svog stripovskom opusa, također u vremenskom rasponu od šezdesetak godina.

"Neki od sada izloženih radova datiraju iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, no najviše ih je nastalo devedesetih i početkom 21. stoljeća", rekla je Štrbac, dodavši kako aktualnost starijih Dovnikovićevih karikatura pokazuje da vrijeme ovdje "kao da je stalo".

Borivoj Dovniković Bordo (1930., Osijek) došao je u Zagreb na studij Akademije likovne umjetnosti nakon završene gimnazije 1949. godine. Ubrzo je počeo objavljivati karikature u satiričkom tjedniku "Kerempuh" i potom se u potpunosti posvetio filmskoj animaciji i primijenjenim umjetnostima.

Karikature je objavljivao od 1949. u Kerempuhu, beogradskom "Ježu" te drugim zagrebačkim listovima, dok ih od 1994. objavljuje u "Identitetu" i "Novostima" (stalna rubrika - Bordoline) te "Prosvjeti" i "Hrvatskoj ljevici".

Izlaga je na više samostalnih i zajedničkih izložbi karikatura diljem Hrvatske te u Francuskoj, Italiji, Kini, Srbiji, Cipru, Bosni i Hercegovini.

Izložba će biti otvorena do 16. srpnja, a ulaz je slobodan.