NAJSTARIJI GRAD

Višemilijunski kulturno-turistički projekti u Vinkovcima

30.06.2016 u 11:34

Bionic
Reading

Vinkovački gradski Odjel za kulturu i turizam Grada Vinkovca kandidirao je prema ministarstvima turizma i kulture te Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) projekte u vrijednosti gotovo šest milijuna kuna, a prema inozemnim izvorima projekte vrijedne gotovo 2,5 mlijuna eura, izvijestili su u srijedu iz Grada Vinkovaca.

"Projekte smo kandidirali u skladu s Master planom razvoja turizma Grada Vinkovaca i Planom upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom te nam je od strane Ministarstva kulture za izradu izvedbenog projekta za srednjovjekovnu crkvu sv. Ilije na Meraji već odobreno sufinaciranje u iznosu 200.000 kuna", rekao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić.

Ministarstvo turizma je za izmjenu projektno tehničke dokumentacije za gradnju Hrvatskog doma osiguralo 295.000 kuna.

Izmjenama dokumentacije za Hrvatski dom, navodi Banožić, odustaje se od predviđene gradnje kazališne dvorane u sastavu Hrvatskog doma, umjesto koje bi se izgradio muzejski paviljon u kojem će biti izložena zbirka Antičkog srebra koja je prije tri godine pronađeno u Dugoj ulici u Vinkovcima, a trenutačno se na nalazi na restauraciji. Zamisao je vinkovačkih gradskih vlasti da u bliskoj budućnosti u Vinkovcima zažive posve novi i drugačiji prostori, objedinjeni u cjeloviti turistički proizvod kojim bi u potpunosti bila zaokružena kulturna i turistička ponuda toga istočnoslavonskog grada.

Vinkovci s 8.300 godina duge povijesti najstariji europski grad

U muzejskom paviljonu izložili bi Antičko srebro i pružili mogućnost da posjetitelji kroz multimedijalni pristup sagledaju 8.300 godina dugu povjest života u Vinkovcima što Vinkovce čini najstarijim europskim gradom.

Zgrada Gradskog muzeja bila bi pretvorena u mjesto koje bi svjedočilo o vojno-krajiškoj povjesti i bitnoj ulozi Vinkovaca u tome razdoblju, crkva sv. Ilije na Meraji postala bi stožerna točka za stjecanje spoznaja o srednjovjekovnim Vinkovcima, Arheološki park Sopot svjedočio bio prapovjesnim kulturama dok bi na arheološkom lokalitetu Kamenica bio predstavljen razvoj Vinkovaca u antičko vrijeme u kojem je se na području grada nalazio, za ovo područje, značajan rimski grad Colonia Aurelia CIbalae, naglasio je Banožić.

Nakana vinkovački gradskih vlasti je da taj zaokruženi projekt prikaza Vinkovaca tijekom 8.300 godina duge povijesti, kandidiraju prema UNESCO-u kako bi se uvrstio na zaštićenu listu kulturne baštine te svjetske organizacije.

"Hoćemo li u tome uspjeti ne znam ali mislim da imamo veliku šansu jer imamo nešto što nema niti jedan grad u Europi - činjenicu da smo najstariji europski grad i da to možemo znanstveno i dokazati i potprijepiti materijalnim dokazima", rekao je Hini Mario Banožić.