OD FIJASKA DO USPJEHA

Zavirite u Ikein muzej prije otvaranja

22.06.2016 u 17:00

  • +26

Muzej IKEA

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

Bionic
Reading

Švedski proizvođač namještaja Ikea osnovan je 1943., a od tada je narastao do multinacionalnog giganta, koji u 48 država svijeta ima 384 prodajna mjesta, od prije par godina jedno i u Hrvatskoj. Riječ je o jednoj od najpoznatijih tvrtki svijeta, čiji je osnivač Ingvar Kamprad među najbogatijim ljudima na svijetu. Stoga ne čudi što se 30. lipnja ove godine u švedskom gradiću Älmhultu, u kojemu je Kamprad otvorio prvu prodavnicu, otvara muzej posvećen povijesti ove kompanije koji sadrži eksponate poput Klippana iz '84. kao i ostalih, već kultnih predmeta tog proizvođača

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd četiri su riječi koje čine akronim 'IKEA'. Prve dvije su ime osnivača ove svjetski poznate švedske tvrtke koja se bavi proizvodnjom jeftinog i svima dostupnog namještaja, Elmtaryd je ime farme na kojoj je Kamprad odrastao, a Agunnaryd njegova rodnog grada. Već se iz toga može zaključiti da je Ikea autohtoni švedski proizvod, usmjeren na jednostavan moderni dizajn i arhitekturu, te ekološku osviještenost.

S druge strane, kritičari Ikee reći će da je u pitanju namještaj ograničenog roka trajanja - čak je satiriziran kao neizbježni element suvremene potrošačke kulture u 'Klubu boraca' - no to nije baš spriječilo ljude da kupuju u Ikei. Primjerice, u 2010. prodano je više od 23 milijarde dolara Ikeine robe u stotinama prodavnica diljem svijeta, u kojima se nudi više od 12 tisuća različitih proizvoda švedskog diva.

Sada će se mnogi od tih proizvoda moći vidjeti u IKEA Museumu odnosno Muzeju Ikee koji se uskoro otvara u švedskom gradiću Älmhultu i koji će voditi menadžerica Carina Kloek-Malmsten. Kako piše britanski Guardian, riječ je o muzeju koji 'slavi sve što ima veze s Ikeom' pa je simbolično otvoren na mjestu prve prodavaonice Kampradova namještaja iz 1958. Kamprad je Ikeu zapravo započeo kao tvrtku koja poštom dostavlja sitne proizvode poput satova, upaljača i bižuterije, a bavio se i prodajom ribe. Kako je njegov posao rastao, tako se rodila i ideja jeftinog i funkcionalnog namještaja dostupnog svima.


'Ikea je nesumnjivo doprinijela evoluciji dizajna namještaja, ne samo držeći se klasičnog skandinavskog etosa čiste linije i jedinstva forme i funkcije, nego i svojom potragom za jeftinijim, a u proteklim godinama i održivim materijalima', konstatira Guardian. Muzej je koncipiran tako da kroz desetljeća kojima su posvećene odvojene prostorije prikazuje razvoj Ikee i njenih proizvoda koji su ispunili milijune domova diljem svijeta i značajno utjecali na to kako ljudi danas žive. Muzej Ikee otvara prostor i prikazivanju pogrešnih procjena i loših poteza švedske kompanije, primjerice u izboru materijala koji su se s vremenom mijenjali. Ipak, najveći je promašaj činjenica da je njezin osnivač u mladosti bio simpatizer nacizma - Kamprad je kao 17-godišnjak pristupio nacistima u Švedskoj - što se u muzeju također obrađuje pod egidom 'Moj najveći fijasko'.

Kao u ogromnim prodavnicama Ikee, i u muzeju je izložbeni prostor maksimalno iskorišten, pa je tako soba iz kataloga iz 1974. montirana na stopu muzeja. U pripremi muzeja bilo je mnogo posla, jer je Ikea posjedovala tek oko 20 posto izložaka koji su sada dio službenog postava, pa su se po svijetu dvije i pol godine tražili i nabavljali originali iz proteklih desetljeća.

Interes za muzej je već veliki, te su se najavili gosti iz SAD-a, Kine i Nizozemske. Da Muzej Ikee neće biti neprofitabilan, svjedoči i hotel od 250 soba koji je sagrađen u blizini te restoran u muzeju u kojem se nude famozne Ikeine mesne okruglice. Upad u Muzej Ikee će se plaćati 60 kruna odnosno 6,5 eura.

Sve detalje možete saznati na službenim stranicama muzeja