DESIGN DISTRICT

Vodič kroz najkreativniji kvart u Zagrebu

17.06.2016 u 16:09

  • +22

Design District Zagreb

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Festival Design District Zagreb, otvoren u četvrtak, poziva građane da šetnjom kroz ovaj kreativnošću probuđen kvart posjete projekte koji ih očekuju u parkovima, na ulicama, krovovima, u dvorištima i galerijama te zajedno s autorima, organizatorima festivala i lokalnim stanovnicima podrže novi impuls razvoja Zagreba

Tijekom četiri dana posjetitelji festivala moći će vidjeti dvadesetak izložbi i prostornih intervencija, sudjelovati u nekoj od čak tridesetak radionica, poslušati predavanja i uživati u nekolicini glazbenih događaja među kojima se ističe nastup slavnog britanskog kolektiva Crazy P koji u Ratkajevom prolazu 19. lipnja navečer zatvara festival u velikom stilu.

Festivalski program razveden je na mnogo različitih lokacija u kvartu, a za snalaženje i obilazak projekata posjetiteljima je na raspolaganju informativna mapa koja se dijeli u krugu Design Districta. Programska knjižica, također, je čitavo vrijeme dostupna za kupnju u Croatian Design Superstoreu te na info pultu, smještenim u Martićevoj 4.

Kao neprikosnovena atrakcija festivala svakako se izdvaja prostorna instalacija NET hrvatsko-austrijskog dizajn-kolektiva Numen/ForUse, postavljena između krošnji drveća u parku 100. brigade Hrvatske vojske. Ova je instalacija već oduševila publiku Hasselta, Yokohame, Linza, Berlina i Moskve, a sada će je napokon doživjeti i Zagrepčani, zajedno s turistima.

Podjednako atraktivan dio programa zasigurno je i Ikea urbani vrt koji se prostire na krovu Drvenog nebodera na Iblerovom trgu 7, s čijeg vrha se proteže jedinstven pogled na grad. Design District Zagreb je inicirao, a Ikea Hrvatska je omogućila preobrazbu krova koju čine komplementarni segmenti urbane terase i zelenila, u skladu s dobrom praksom tzv. 'zelenih krovova'. Posjetitelji festivala imat će priliku uživati u šarmu tog eksterijera tijekom sva četiri dana festivala, nakon čega će zeleni krov Drvenog nebodera postati trajna zelena oaza za njegove stanare.

Design District Zagreb inaugurira i Privremeni muzej dizajna koji predstavlja klasike hrvatskog industrijskog i grafičkog dizajna smještene na četiri dana u neiskorištene ulične izloge na nekoliko lokacija. Projekt zagovara ideju osnivanja samostalnog Muzeja dizajna, a osmislila ga je kustosica Koraljka Vlajo iz Muzeja za umjetnost i obrt. Staru vojnu bolnicu u Vlaškoj oživljava izložba Slika od zvuka u gradu kustosice Eveline Turković koja u suradnji s Trećim programom Hrvatskog radija i Udrugom 90-60-90 prezentira 21 zvukovni rad suvremenih hrvatskih umjetnika, izvorno emitiran u emisiji Slika od zvuka. Posjetitelji izložbe moći će ih doživjeti slobodno istražujući labirint soba stare zgrade te sami otkriti one u kojima ih čeka neponovljivo zvukovno iskustvo, prateći signale smještene u prostoru.

Jednako uzbudljivo bit će pratiti nastanak murala na pročelju zgrade u Martićevoj 24 koje će za vrijeme trajanja festivala oslikavati Miron Milić u sklopu platforme Upgrade zagrebačke Operacije grad. Izložbenom sadržaju festivala doprinijet će i matični program HDLU-a gdje je već prvog dana otvoren 51. Zagrebački salon vizualnih umjetnosti na temu 'Izazovi humanizmu'.

Ratkajev prolaz je za vrijeme trajanja festivala zatvoren za promet kako bi ugostio impresivne dizajnerske projekte, među kojima se ističe Franck Pop-Up, najnoviji dizajn mobilne stanice za pripremu i posluživanje kave koji potpisuje Draga Komparak, a prenosi identitet arhitekture Franckove tvornice, od taktilnog doživljaja kroz teksturu materijala i boja do asocijacije na miris svježe pržene kave. U Ratkajevom prolazu očekuje vas i Lay-by, mali sustav urbane opreme namijenjen kraćem predahu koji je namjenski za festival dizajnirala Grupa. U neposrednoj blizini, u interijeru praznog prostora Martićeve 31, odvija se živahna dizajnerska radionica Hacking Ikea u sklopu koje 10 timova natjecatelja 'hakira', tj. prenamjenjuje proizvode odabrane iz Ikeinog asortimana kako bi dobili (novu ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice, povezanima s pripremom, konzumacijom ili skladištenjem hrane.

Među neiskorištenim izlozima, vežama i lokalima koji oživljavaju u zoni Martićeve tijekom festivala, u malu oazu preobrazilo se i dvorište na Trgu žrtava fašizma 6. Novo zeleno utočište osmislile su mlade hrvatske dizajnerice Maja Subotić i Ana Somek, dok je realizaciju omogućio Strongbow. U niknulom Hidden Gardenu posjetitelji se mogu opustiti i osvježiti uz cidere i dobru glazbu, istodobno uživajući u posebnom programu. Već prvog dana festivala ondje je nastupila vrlo talentirana mlada violinistica Lara Rimac. A za sve one ljubitelje dizajna i dobre rasprave, DDZ i Strongbow pozivaju na program koji ostvaruju u suradnji s HURA-om u subotu, 18. lipnja, od 17 do 18.30 sati čija je tema 'Komunikacija prostorom', pod konceptom naziva PPP - Piva Poslije Programa.

O programu se detaljno informirajte na službenoj internet-stranici Design Districta Zagreb