DODIR PARANORMALNOG

Dokazi o ukazanjima u Galeriji SC

13.11.2009 u 10:18

Bionic
Reading

Izložba pod nazivom 'Ukazanja' umjetnice Kristine Lenard donosi priču o nesvjesnom i posjetiteljima pruža priliku da postanu dio grupe 'odabranih' koji su svjedočili susretu s onostranim

Ukazanje Djevice Marije u ukrasnoj svjetiljci, duh kojega je uhvatio objektiv izletnika u močvarnom području sjevernog Yorkshirea u Engleskoj i lik Isusa u poklopcu marmelade, samo su neka od nedavnih svjedočanstva o misterioznim dodirima paranormalnog.

Igrajući se s percepcijom promatrača koji uglavnom gleda površno, umjetnica Kristina Lenard posjetiteljima omogućava da vide upravo ono što žele. Zbog skrivenih detalja posjetitelje tjera na veći angažman i pažljivije promatranje.

Lenard u svojim radovima propituje medij fotografije i njezina kamera nas 'uvodi u optički nesvjesno (das Optisch-Unbewusste), kao što nas i psihoanaliza uvodi u nesvjesne nagone', kazala je predgovoru izložbe kustosica Karla Pudar

No Lenard je tek oživjela praksu svojih kolega iz prošlosti. Sredinom 19. stoljeća fotografija je prvi put iskorištena za dokumentiranje i istraživanje granica vidljivog i svijeta nevidljivog. Vješti fotografi, svjesni ljudske želje za demistifikacijom, na svojim radovima ne bi dovoljno dobro isprali kemikalije s ploča te bi se na taj način na fotografijama pojavile izblijedjele siluete prošlog snimka i preslikale se poput duha. Dobili bi tako materijalne dokaze za postojanje zagrobnog života.

Otvorenje izložbe fotografija 'Ukazanja' održat će se u srijedu, 18. studenoga, u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca.