FESTIVAL DIZAJNA

Dan D napustio Vlašku i ove godine je u Močvari

10.06.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Sedmo izdanje međunarodnog festivala dizajna Dan D, ove godine na novoj lokaciji u Pogonu Jedinstvo i klubu Močvara na Savskom nasipu, donosi od 10. do 12. lipnja bogat program predavanja, radionica i izložbi tematski povezanih s idejom koncepta otvorenog dizajna u širem kontekstu 'open-source' kulture ali i društva u cjelini.

Festival organizira Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), a otvorila ga je u petak u Močvari Karla Paliska iz organizatora HDD-a.

Istaknula je kako joj je izuzetno drago što može reći da je još jedno izdanje Dana D uspješno dovedeno do realizacije, uz bogat program koji ima za cilj snažniju afirmaciju mladih dizajnera te jačanje interakcije s pripadnicima struke u regiji i šire, uz poseban naglasak na edukaciju i širenje obzora.

Iako je festivalska tradicija nastanjivanje zapuštenih javnih prostora, nakon što je Dan D ranije nastanjivao Staru klaonicu u Heinzelovoj ulici te Gredelj, pa dvije godine zaredom i prostor Bivše vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj, ove su godine, kako je kazala, zbog smanjenih mogućnosti financiranja za mjesto održavanja odabrani Pogon Jedinstvo i klub Močvara, kao "prostor u koji nije potrebno ulagati kako bi ga se prilagodilo održavanju festivala, a koji je već prepoznat kao kulturno važno središte na alternativnoj umjetničkoj sceni".

Više o festivalu na Facebook stranici

Inicijalna je ideja festivala skrenuti pozornost na potencijal dizajna te dati priliku mladim dizajnerima iz Hrvatske i regije da pokažu što znaju i rade, dodala je, no ove je godine u tome smislu došlo do malog pomaka: iako i dalje daje prostor za afirmaciju mladih dizajnera, sedmo izdanje Dana D veći naglasak stavlja na tematsku izložbu i na konferencijski dio, s fokusom na injektiranje domaće scene inozemnim utjecajima.

"Odlučili smo veći naglasak staviti na pozicioniranje Dana D kao edukativne platforme, dovesti inozemne utjecaje, predstaviti nove autore, te prikazati i stimulirati mlade autore s novim idejama, konceptima, filozofijama i metodologijama rada", kazala je Paliska.

S time na umu, organizatori su pripremili čitav niz radionica, na kojima će se lokalne autore upoznati s metodama rada s kakvima se inače ne mogu svakodnevno susresti, a održavaju se na teme "Muzej budućnosti - Dizajn scenariji", "Hiper|teze – Data mining i analiza teksta", "Kako napraviti vrt u gradu" i slično.

Dijalog dizajna s drugim disciplinama

Svake godine Dan D ima temu, a ove godine to je otvoreni dizajn u užem kontekstu dizajnerske struke, te unutar šireg društvenog konteksta i procesa 'otvaranja' dizajna. U fokusu je otvoreni dizajn kao proces uključivanja korisnika u dizajnerske prakse, čime se pomiču granice tehnologija i alata koje koriste, sa širokim spektrom implikacija koje to povlači sa sobom.

Uz analizu pravnih, teorijskih i praktičnih okvira koncepta otvorenog dizajna, te njegov odnos s tržišnim okruženjem, festivalski program poseban naglasak stavlja na karakteristične kolaborativne procese i metodologije koje nastaju u okviru dizajna otvorenog pristupa te načine na koje doprinose 'otvaranju' dizajna, odnosno njegovoj široj i intenzivnijoj primjeni u drugim područjima.

O tome će se raspravljati na primjeru različitih umjetničkih, inženjerskih i dizajnerskih radova, uz bogat tematski program predavanja koje otvara u petak izlaganje industrijske dizajnerice Irene Maldini koja se bavi načinima uključenja korisnika u dizajn, te istraživanjem održivih načina proizvodnje i potrošnje omogućenih dizajnom.

O dizajnerima i 'open source' paradigmi na festivalu će govoriti Aleksandar Kovač; Dina Korper Žemva govorit će iz pozicije odvjetnice i stručnjakinje za područje autorskih prava o ulozi autora, priznavanju te ograničavanju njihovih prava; kao gost predavač na Dan D dolazi i filozof Tomislav Medak, a na popisu predavača je i Radiona.org te mnogi drugi.

Izložbe, glazbeni program i nagrade

Izložbeni dio programa podijeljen je na "Tematsku izložbu", koja prikazuje radove različitih opsega i ambicija koji koriste načela otvorenog dizajna; "Izložbu mladih autora", koja donosi selekciju najboljih prijavljenih radova u slobodnoj temi; te izložbu "Powered by Iskon", koja predstavlja mađarskog umjetnika i ilustratora Gerga Kovacsa.

"'Tematska izložba' predstavlja 30-ak stranih autora iz cijele Europe i regije, a 'Izložba mladih autora' 22 rada autora iz regije i šire", kazala je Paliska, napomenuvši kako ove godine zbog podudaranja termina nije bilo moguće organizirati gostovanje izložbe "Young Balkan Designers".

Ove je godine uveden i program 'Predstavljanje fakulteta', u sklopu kojega će svi fakulteti, ali i srednje škole koje se na bilo koji način bave dizajnom dobiti priliku međusobno prezentirati svoj rad, projekte i inicijative na području dizajna.

Voditelj tog dijela programa Luka Borčić istaknuo je kako je za program prijavljeno deset škola, jedna udruga, te jedan studentski projekt a cilj je inicijative "ostvariti kontinuirani dijalog i suradnju iz kojega bi se na kraju moglo i nešto zanimljivo 'izroditi'".

Tijekom tri dana festivala, uz izložbe, predavanja i radionice, posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program večernjih koncerata u klubu Močvara.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 12. lipnja, tri najbolja rada po izboru žirija sastavljenog od stranih gostiju festivala dobit će tri festivalske nagrade, a ove godine bit će dodijeljena i nagrada publike.

Dan D podupiru Ministarstvo kulture, EU program Kreativna Europa, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Iskon, Turistička zajednica Grada Zagreba, Talijanski institut za kulturu, te nizozemsko veleposlanstvo.