BURNUM

Izložba o arheološkom blagu Krke u NSK

07.06.2016 u 17:54

Bionic
Reading

Izložba "Burnum – arheološko blago Krke", otvorena u utorak u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu, ima za cilj široj javnosti predstaviti to važno arheološko nalazište kao prvi program projekta "Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku" kojim NSK želi ukazati na važnost zaštite i očuvanja prirodnih bogatstava kao važnog elementa hrvatske kulturne baštine

Izložba sadrži presjek istraživanja arheološkoga lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas, izvorne rukotvorine poput oružja, oruđa, nakita i predmeta za svakodnevnu uporabu te bogatu nakladničku cjelinu znanstvenih radova, monografija i tematskih članaka iz fonda NSK.

Izložbu je otvorio ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić, koji je istaknuo kako je izuzetno ponosan što se Burnum nalazi upravo u NP Krka, napomenuvši kako je riječ o jednom od najvrjednijih lokaliteta kojima upravlja ta javna ustanova.

"Uz povijesnu važnost Burnuma ističemo i kulturološki aspekt putem kojeg lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Parka želimo približiti shvaćanje načina života Rimljana na našim područjima. Kultura koja nam je ostavljena u nasljeđe od neizmjerne je povijesne važnosti i nastojimo ju sačuvati za buduće generacije", poručio je Šakić.

Glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić istaknula je kako joj je izuzetno drago da se ta izložba predstavlja upravo u NSK-u Zagreb, "hramu hrvatske kulture". Od vrednijih izložaka posjetiteljima će moći razgledati staklena perla s prikazom Gorgone iz 1. stoljeća (Sirija/Libanon), valjkasti pečat od slonovače koji je služio za ovjeru dokumenata rimske XI. legije, Denar Marka Antonija iz 32./31. godine prije naše ere, kao i brojne zanimljive predmete i relikte s ovoga vrijednog arheološkog nalazišta.

Posebna zanimljivost izložbe, koja se može pogledati do 24. lipnja, virtualni je ormar s likovima rimskih vojnika u koje se svi zainteresirani mogu preobratiti te dokaz te preobrazbe poslati na željenu adresu e-pošte.

Izložba je realizirana u suradnji s Javnom ustanovom "Nacionalni park Krka" i Gradskim muzejom Drniš, u čijem je vlasništvu to arheološko blago, a na svečanom je otvorenju predstavljeno i prigodno englesko izdanje monografije "The Burnum Archaeological Collection" u nakladi Nacionalnoga parka Krka i Gradskoga muzeja Drniš.

Tom izložbom NSK započinje s prvim programom na projektu "Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku", kroz koji će predstavljanjem tematskih vrijednih ostvarenja iz svojeg fonda povezati korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao važnog elementa hrvatske kulturne baštine.

Izložba je prvi program projekta, a njegova su uvodna najava izložbeni prostori Nacionalnih parkova Risnjak, Paklenica i Krka te Parka prirode Kopački rit postavljeni u korisničkom prostoru NSK u Zagrebu na 3. katu.