MINISTARSTVO KULTURE

Poznati dobitnici 'Nagrade Vladimir Nazor'

07.06.2016 u 10:26

Bionic
Reading

Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 24. svibnja donio je odluke o dobitnicima 'Nagrade Vladimir Nazor' za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, priopćilo je Ministarstvo kulture

'Nagradu Vladimir Nazor' dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Književna nagrada za životno djelo pripala je Pavlu Pavličiću, dok je godišnju nagradu osvojio Delimir Rešicki za zbirku pjesama 'Lovci u snijegu'.

Nagradu za životno djelo u području glazbe dobio je Alfi Kabiljo, a godišnju nagradu Aljoša Jurinić za pijanistički recital posvećen opusima Frédérica Chopina.

U području filmske umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je Eduard Galić, a godišnja nagrada pripala je Ivoni Juka za scenarij i režiju filma 'Ti mene nosiš'.

Zlatko Keser dobitnik je nagrade za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti, a godišnju nagradu dobio je Svjetlan Junaković za izložbu 'Radi se o tom da zaustavim konja' u Gliptoteci HAZU.

U području kazališne umjetnosti nagradu za životno djelo dobila je Ivica Boban, a godišnja nagrada pripala ja Anji Šovagović za ulogu Violet Weston u predstavi 'Kolovoz u okrugu Osage'.

Josip Uhlik nagrađen je nagradom za životno djelo u području arhitekture i urbanizma, a godišnju nagradu dobili su Radionica arhitekture i Vanja Ilić za Muzej vučedolske kulture.

Svečanost dodjele Nagrade održat će se 19. lipnja 2016. godine u 20 sati u Hrvatskome državnom arhivu. Nagradu će dobitnicima uručiti ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović i predsjednik Odbora 'Nagrade Vladimir Nazor' akademik Zvonko Kusić.