1. LIPNJA

Počinje drugi dio programa CORNERS Trianglea

31.05.2016 u 09:46

Bionic
Reading

U srijedu 1. lipnja na Savskom nasipu se nastavlja program CORNERS Trianglea – Zagreb, kulturne manifestacije koja se istovremeno odvija na riječkom Zametu i u ljubljanskim Fužinama. CORNERS Triangle – Zagreb traje do 5. lipnja, a ulaz na sva događanja je slobodan

U srijedu i četvrtak 1. i 2. lipnja Savski nasip pred Pogonom Jedinstvo pretvorit će se u kino i glazbenu pozornicu na otvorenom. U sklopu programa Blicevi (Flashes) prikazat će se izbor kratkih dokumentarnih, igranih i animiranih filmova s prizrenskog festivala Dokufest. Filmovi se bave različitim, vrlo potresnim izbjegličkim pričama o pogibeljnim uvjetima putovanja u Europu te teškom životu poslije dolaska ‘na sigurno’, kao i o novim političkim i društvenim okolnostima na kontinentu. Prije filmskih projekcija sviraju i pjevaju gypsy jazzeri Gadjo Manouche i kantautorica Ivana Picek.

Od četvrtka do nedjelje (2.–5. lipnja) na savskom pješačkom mostu postavit će se instalacija i odvijat će se audioture, dijelovi rada Premostiti tišinu (Bridging the Silence) autorica Hrvoslava Brkušić (HR), Deirdre Cartmill (GB) i Beatriz Churruca (ES). Rad Premostiti tišinu prati ljude i njihove načine nošenja s traumama rata, nasilja i seksualnog zlostavljanja. Umjetnice su sakupile priče iz sredina pogođenih sukobom, nasiljem i patnjama: Baskije, Hrvatske i Sjeverne Irske. Audiotura koristi osobna svjedočanstva žrtava na temelju kojih se gradi fikcionalna priča, a sama instalacija raste sa svakim novim predstavljanjem u novom gradu. Osim što prepričavaju ove priče, umjetnice će na savskom mostu biti dostupne da saslušaju i vašu.

Autori rada Glas iz pozadine (Voiceover) Bojan Mucko (HR), Julie Myers (GB) i Lucyna Kolendo (PL) kroz radionicu i izvedbu grade arhiv osobnih priča o društvenim, okolišnim i industrijskim promjenama. Glas iz pozadine donosi priču djeteta koje gleda dim iz tvornice u Tarantu; sjećanje na zaboravljenu plažu u Brindisiju; priču o noćnoj smjeni radnika metalca iz Middlesbrougha; ples u društvenom klubu u Ashingtonu… Kroz performans i radio umjetnici će u petak 3. lipnja na sjevernoj obali Save kraj Mosta slobode podijeliti ove priče i u svoj arhiv uvesti nove, one o Trnju.

U kontinuiranom performansu Stavi sebe na moje mjesto (Put Yourself in My Place) umjetnice Milijana Babić iz Hrvatske i Ida Hansson iz Švedske zamijenile su svoje životne i radne sredine s ciljem prolaženja kroz iskustvo ‘nekog drugog života’ u nekom dugom geografskom uglu Europe, što su dokumentirale izložbom Stavi sebe na moje mjesto koja se otvara u četvrtak 2. lipnja u maloj dvorani Pogona Jedinstvo i traje do subote 4. lipnja.

U petak i subotu 3. i 4. lipnja u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo izvodit će se Atlas podrhtavanjâ (Atlas of Tremors) autora Ivane Ivković (HR), Phila Hessiona (GB), Christiana Cherene (GB/ES) i Ivana Marušić Klifa (HR). Uzimajući za središnji motiv prethodnika današnjih računala - Jacquardov tkalački stan - Atlas podrhtavanjâ mjesto je susreta žive izvedbe narodnih napjeva i digitalne modulacije zvuka. Polazeći od napjeva koje su skladali i pjevali prvo rukotvorci za tkalačkim stanovima, a kasnije radništvo u tvornicama tekstila, Atlas podrhtavanjâ prati transformacije rada i lokalnih zajednica u procesu povijesne tranzicije proizvodnje tekstila, od manufakture preko tvornice industrijskog doba do današnjeg zatvaranja pogona diljem Europe.

CORNERS je platforma posvećena istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora izvan kulturnih, političkih i društvenih centara koje kroz radove umjetnika nastoji povezati te njihove priče prenijeti iz jednog mjesta u drugo. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočili su u umjetničke radove prvi put predstavljene u Ljubljani u lipnju 2014. godine. Sada se vraćaju u ova tri grada kako bi prepričali ovdašnje, ali i neke druge priče prikupljene u brojnim drugim mjestima koja su posjetili.

CORNERS Triangle organiziraju: Pogon, Drugo more i Exodos
CORNERS Triangle Trnje podupiru: Europska komisija kroz program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Partneri: URK/Močvara, Platforma Upgrade, Zagreb: Otvoreni grad?, Ženska pomoć sada, Udruga STUP, WHW
Sponzori: Hrvatski Telekom, Nadalina
Medijski partneri: Kulturpunkt.hr, Radio Student, tportal

Raspored CORNERS Triangle – Zagreb:

RADIONICA, LECTURE PERFORMANS I HAPPENING: Glas iz pozadine (Voiceover)
autori: Bojan Mucko (HR), Julie Myers (GB), Lucyna Kolendo (PL)
radionica: Društvo za športsku rekreaciju Staro Trnje, Josipa Andreisa 17 | 28.5. 17-19h
lecture performance: Mjesni odbor Staro Trnje, Trnjanska cesta 128 | 31.5. u 19h
happening: sjeverna obala Save kraj Mosta slobode | 3.6. 18-20h

FILMSKE PROJEKCIJE I KONCERTI: Blicevi (Flashes)
selektor filmova: Veton Nurkollari, direktor DokuFesta iz Prizrena
Savski nasip kod Jedinstva
1.6. sviraju Gadjo Manouche (HR) u 20h, filmovi u 21h
2.6. svira i pjeva Ivana Picek (HR) u 20h, filmovi u 21h

AUDIOTURA: Premostiti tišinu (Bridging the Silence)
autorice: Hrvoslava Brkušić (HR), Deirdre Cartmill (GB), Beatriz Churruca (ES)
Savski most (pješački) kod okretišta na Savi | 2.-5.6. 18-22h

IZLOŽBA: Stavi sebe na moje mjesto (Put Yourself in My Place)
autorice: Milijana Babić (HR), Ida Hansson (SE)
Pogon Jedinstvo, mala dvorana
otvorenje: 2.6., 18:30-20h | izložba je otvorena 3. i 4.6. 17-20h

PREDSTAVA: Atlas podrhtavanjâ (Atlas of Tremors)
autori: Ivana Ivković (HR), Phil Hession (GB), Christian Cherene (GB/ES),
Ivan Marušić Klif (HR)
Pogon Jedinstvo | velika dvorana | 3. i 4.6. 20h