SAD JE SVE PO ZAKONU

Ministarstvo kulture reagiralo na prozivke Saveza udruga Klubtura

25.05.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Savez udruga Klubtura prozvao je Ministarstvo kulture da krši zakon jer je Nacrt prijedloga Zakona o kulturnim vijećima stavilo na javno savjetovanje, a ostavilo prekratak rok. Ministarstvo kulture je na prozivke reagiralo pomicanjem roka u zakonske okvire

Ministarstvo kulture je 17. svibnja otvorilo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima. Javno savjetovanje koje se odvija putem portala E-savjetovanja otvoreno je do 1. lipnja, odnosno u ukupnom trajanju od 15 dana. Savez udruga Klubtura upozorio je kako nacrt prijedloga tog zakona urušava postojeći sustav oblikovanja i provedbe kulturne politike u Republici Hrvatskoj, stoga je što šire sudjelovanje javnosti u savjetovanju od presudne važnosti.

'Zakonom o pravu na pristup informacijama, članak 11., stavak 3., propisano je: 'Tijela javne vlasti (...) dužna su provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kad se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa.' Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima nije usklađeno s navedenom odredbom. Savez udruga Klubtura uputio je u utorak 24. svibnja Uredu povjerenice za informiranje zahtjev za žurnim očitovanjem o ovom pitanju te postupanjem u skladu s ovlastima. Tražimo da Ministarstvo kulture u provedbi javnog savjetovanja poštuje zakonom propisanu proceduru', navodi se u priopćenju Saveza udruga Klubtura, neprofitne, inkluzivne, participativne mreže organizacija koja radi na osnaživanju nezavisne kulturne scene.

U odgovoru Ureda povjerenice za informiranje, koji je u Savez udruga Klubtura stigao u srijedu, navedeno je da je rok javne rasprave produljen do 16. lipnja.