PISMO U LIBERATIONU

Nobelovac i bivša premijerka Kanade protiv Hasanbegovića

24.05.2016 u 13:50

Bionic
Reading

Poznate francuske novine Liberation, koje su 1973. pokrenuli Jean-Paul Sartre i Serge July, objavile su otvoreno pismo koje je ujedno početak peticije u kojoj se poziva na smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Njega se opisuje kao povijesnog revizionista i simpatizera kolaboracionističkog ustaškog režima

Što je zajedničko talijanskom marksističkom teoretičaru Antoniju Negriju, bosanskohercegovačkom oskarovcu Danisu Tanoviću, profesorici na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, konzervativnom francuskom filozofu Alainu Finkielkrautu i talijanskom književnom nobelovcu Dariju Fou? Odgovor je: Zlatko Hasanbegović.

Ovi su se svjetski poznati umjetnici i intelektualci našli među potpisnicima otvorenog pisma u kojemu se ističe da je Ministarstvo kulture u Hrvatskoj preuzeo ‘revizionistički povjesničar’ Zlatko Hasanbegović. U pismu koje je objavio Liberation ističe se da se Hrvatska time ne pridržava temeljnih vrijednosti Europske unije te se detaljno navode brojne kontroverzne Hasanbegovićeve izjave i potezi, i prije nego je postao ministar a i nakon toga.

Pismo protiv Hasanbegovića potpisali su i bivša premijerka Kanade Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos te poznati europski intelektualci kao što su Etienne Balibar, Chantal Mouffe i drugi. Tu su i poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld

Od potpisnika iz Hrvatske ističu se glumica Urša Raukar i aktivist za ljudska prava Mario Mažić

S obzirom na međunarodnu prepoznatljivost potpisnika pisma u kojem se traži Hasanbegovićeva smjena, nema sumnje da će ono glasno odjeknuti u svijetu.