OD 24. SVIBNJA DO 5. LIPNJA

Izložbom Skriveno i/ili razotkriveno počinje CORNERS Triangle – Zagreb

23.05.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Otvorenjem izložbe Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and Reveal) umjetnica Une Bauer i Helene Wikström u utorak, 24. svibnja, u Galeriji Nova započinje zagrebački dio kulturne manifestacije CORNERS Triangle koja se istovremeno odvija na riječkom Zametu i u ljubljanskim Fužinama

CORNERS Triangle – Zagreb traje od 24. svibnja do 5. lipnja, a različite umjetničke akcije poput izložbi, predstava, audiotura, glazbenih koncerata i filmskih projekcija odvijat će se na nekoliko lokacija zagrebačkog naselja Trnje. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Švedska umjetnica Helena Wikström i hrvatska teatrologinja Una Bauer susrele su se na istraživačkoj CORNERS ekspediciji Azerbajdžanom i Gruzijom, a ponovno su zajedno putovale zemljama bivše Jugoslavije i Albanijom. Osim upoznavanja novih krajeva, iskustvo dvotjednog putovanja i neprestanog mijenjanja lokacija umjetnicama je poslužilo kao inspiracija za rad Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and Reveal). Serija fotografija dokumentira suputnike, krajolike i trenutke provedene u kretanju, dok tekst ilustrira subjektivan osjećaj putovanja te propituje što nam je kao putniku i strancu u nekom kraju sakriveno, a što nam se podastire i prikazuje. Umjetnice ujedno postavljaju pitanje koliko je takva vrsta putovanja slična kazalištu u kojem se putnicima - strancima predstavlja pomno inscenirana priča. Izložba Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and Reveal) je i dobar prikaz načina djelovanja platforme CORNERS. Otvorena je do 29. svibnja.

CORNERS Triangle – Zagreb nastavit će se 1. lipnja programom Blicevi (Flashes), odnosno filmskim projekcijama i koncertima na Savskom nasipu, audioturama savskim mostovima Premostiti tišinu (Bridging the Silence), radionicom, lecture performansom i događanjem Glas iz pozadine (Voiceover), izložbom Stavi sebe na moje mjesto (Put Yourself in My Place) i izvedbom predstave Atlas podrhtavanja (Atlas of Tremors)

CORNERS je platforma posvećena istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora izvan kulturnih, političkih i društvenih centara koja kroz radove umjetnika nastoji povezati te njihove priče i prenijeti iz jednog mjesta u drugo. Priče koje su umjetnici čuli, obilazeći zakutke Europe, pretočili su u umjetničke radove prvi put predstavljene u Ljubljani u lipnju 2014. godine. Sada se CORNERS umjetnici vraćaju u ova tri grada kako bi prepričali ovdašnje, ali i neke druge priče prikupljene u brojnim drugim mjestima koje su posjetili.

CORNERS Triangle organiziraju Drugo More, Pogon i Exodos Ljubljana, a podupiru:
Europska komisija kroz program Kreativna Europa, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica grada Zagreba, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Kooperativa, Grad Rijeka, Zaklada Kultura nova, Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge.

Raspored CORNERS Trianglea – Zagreb:

IZLOŽBA I OTVORENJE CORNERS TRIANGLE:
Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and Reveal)
autorice: Una Bauer (HR), Helena Wikström (SE)
Galerija Nova (Teslina 7) | otvorenje i razgovor: 24. 5. u 19 h
izložba je otvorena do 29. 5., od srijede do petka 12 - 20 h, u subotu i nedjelju 11 - 14 h

RADIONICA, LECTURE PERFORMANS I HAPPENING: Glas iz pozadine (Voiceover)
autori: Bojan Mucko (HR), Julie Myers (GB), Lucyna Kolendo (PL)
radionica: Društvo za športsku rekreaciju Staro Trnje, Josipa Andreisa 17 | 28. 5. 17 - 19 h
lecture performance: Mjesni odbor Staro Trnje, Trnjanska cesta 128 | 31. 5. u 19 h
happening: sjeverna obala Save kraj Mosta slobode | 3. 6. 18 - 20 h

FILMSKE PROJEKCIJE I KONCERTI: Blicevi (Flashes)
selektor filmova: Veton Nurkollari, direktor DokuFesta iz Prizrena
Savski nasip kod Jedinstva
1. 6. sviraju Gadjo Manouche (HR) u 20 h, filmovi u 21 h
2. 6. svira i pjeva Ivana Picek (HR) u 20 h, filmovi u 21 h

AUDIO TURA: Premostiti tišinu (Bridging the Silence)
autorice: Hrvoslava Brkušić (HR), Deirdre Cartmill (GB), Beatriz Churruca (ES)
Savski most (pješački) kod okretišta na Savi | 2. - 5. 6. 18 - 22 h

IZLOŽBA: Stavi sebe na moje mjesto (Put Yourself in My Place)
autorice: Milijana Babić (HR), Ida Hansson (SE)
Pogon Jedinstvo, mala dvorana
otvorenje: 2. 6., 18.30 - 20 h | izložba je otvorena 3. i 4. 6. 17 - 20 h

PREDSTAVA: Atlas podrhtavanja (Atlas of Tremors)
autori: Ivana Ivković (HR), Phil Hession (GB), Christian Cherene (GB/ES),
Ivan Marušić Klif (HR)
Pogon Jedinstvo | velika dvorana | 3. i 4. 6. 20 h