ZBOG FILMA O DVORU

Branitelji od Hasanbegovića traže da smijeni Hribara

12.05.2016 u 13:12

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović primio je u četvrtak Mladena Tafru iz Zajednice udruga HVIDRA-e grada Zagreba, Zoricu Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i Rozaliju Bartolić, predsjednicu Udruge udovica hrvatskih branitelja i Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije koji su mu u ime 32 braniteljske udruge predali zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara.

Kako je priopćilo Ministarstvo kulture, u zahtjevu se, između ostalog, navodi kako je potpisom Hrvoja Hribara, ravnatelja i odgovorne osobe javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), odobreno 250. 000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora '15 minuta – masakr u Dvoru'.

'U filmu je krivnja za počinjenje zastrašujućeg zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. potpuno neutemeljeno pripisana pripadnicima Hrvatske vojske'', istaknule su braniteljske udruge u zahtjevu i upozorile kako je ovaj film prikazan na međunarodnim filmskom festivalu u Sarajevu i potom na nizu televizija u europskim zemljama.

'Tako su hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nanesene iznimno teške i nepopravljive materijalne i nematerijalne štete. Posebno su teško povrijeđeni hrvatski branitelji i njihove obitelji', istaknuli su predstavnici braniteljskih udruga, koji od ministra kulture traže da ''postupi u skladu sa zakonskim obvezama i ovlastima, da Hribara najžurnije razriješi s mjesta ravnatelja HAVC-a te da protiv njega i drugih osoba iz upravljačke strukture u HAVC-u pokrene i druge zakonom propisane postupke odgovornosti, kako u Ministarstvu kulture tako i pred drugim nadležnim državnim tijelima'. Ministar Hasanbegović je izjavio kako je upoznat sa slučajem, kako će razmotriti utemeljenost zahtjeva braniteljskih udruga te zatražiti dodatno očitovanje ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara.

Podsjetimo, braniteljske udruge već su ranije imale sličan zahjev zbog filma '15 minuta'. U međuvremenu, na konferenciji za medije organiziranoj prilikom predstavljanja rezultata HAVC-a u 2015, Hrvoje Hribar je izjavio: 'Taj film je što se nas tiče administrativna prošlost budući da je novac na našem računu jer je vraćen'.