INOVATIVNE PRAKSE

Hasanbegović izdašno dotirao LGBT i queer kulturu

03.05.2016 u 16:27

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture 2. svibnja objavilo je rezultate odobrenih i odbijenih programa u kategoriji Inovativne umjetničke i kulturne prakse. Usporedba rezultata s prošlogodišnjim ukazuje na to da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u znatnoj mjeri podržao LGBT i queer kulturu te da se u ovoj kategoriji izbjegavalo oštre rezove koji su obilježili ostale dosad objavljene odluke Ministarstva kulture poput knjižnog sektora i financiranja nekih časopisa

Kada se pogleda prezentacija natječaja Ministarstva kulture na službenim stranicama u rubrici Financiranje ove godine u odnosu na prošlu, može se primijetiti kako su u 2015. uz objavu rezultata izašli i detaljni dokumenti pod naslovom 'Obrazloženje programa za 2015. godinu', a zasad obrazloženja za 2016. nema i zasad nije moguće službeno pročitati na kojim kriterijima i u skladu s kakvom politikom ministar kulture Zlatko Hasanbegović donosi odluke o raspodjeli sredstava.

Sveukupno je potporu dobilo 235 programa, i to u iznosu od sedam milijuna kuna, a prošle je godine podržano 168 programa s četiri milijuna i 400 tisuća kuna. Odbijeno je 188 programa, a u 2015. njih sto šezdeset i dva.

Ono što odmah upada u oči jest to da u kategoriji 'Inovativne umjetničke i kulturne prakse' Hasanbegovićevo ministarstvo iskazuje potporu LGBT i queer kulturi, pa je tako Zagreb Pride za svoj Tjedan ponosa dobio 20 tisuća kuna, što je značajno povećanje u odnosu na osam tisuća od prošle godine. Festival DRAGram, koji se bavi promoviranjem drag kulture, dobio je 10 tisuća, dvije više nego prošle godine, a loše nisu prošli ni žestoki kritičari ministra iz Queer Zagreba koji su dobili 212 tisuća kuna u ovoj kategoriji u odnosu na samo 15 tisuća prošle godine. Društvo za promicanje queer kulture kroz sport i rekreaciju - QSS dobilo je pak sedam tisuća kuna itd.

Udruga Attack, koja je vodila revitaliziranje napuštene tvornice Medika u centru Zagreba pretvorivši je u jedno od najvažnijih mjesta za izlazak i alternativnu kulturu, dobila je za različite programe 210 tisuća kuna, što je povećanje od 48 tisuća u odnosu na 2015. godinu.

Udruga Kontejner - biro suvremene umjetničke prakse prošle je godine dobila potporu od 190 tisuća kuna za dva programa, a ove godine 150 za Ekstravagantna tijela i ARTLAB. Čini se da su, kada je riječ o inovativnim kulturnoumjetničkim praksama, odluke Hasanbegovićeva ministarstva nijansiranije nego o drugim kategorijama. Montažstroj je dobio 20 tisuća kuna više nego prošle godine tj. 50 tisuća za svoj projekt 'Ljubav i ekonomija'.

Ipak, znakovito je ukidanje potpore projektu Documente 'Virtualni muzej Dotrščina' koji je prošle godine dobio 25 tisuća kuna, a ove niti jednu. Riječ je o projektu antifašističkog usmjerenja.

Među odbijenima je, između ostalih, i HAZU sa svojim projektom internetskog portala 'Znameniti i zaslužni Hrvati' te i razni programi Muzeja suvremene umjetnosti, koji je doduše dobio 90 tisuća kuna za tri programa, konkretno MSU digital, Ljeto u MSU-u i za Eksperimentalno-istraživački odjel.

U svakom slučaju, potrebno je dubinski analizirati odluke Ministarstva kulture, no na prvi pogled izgleda kako ministar Hasanbegović u inovativnim kulturnoumjetničkim praksama nije napravio radikalan zaokret kad je riječ o financiranju.