IZLOŽBA U RUJNU

Traže se najbolji radovi hrvatskog dizajna

02.05.2016 u 13:46

Bionic
Reading

Izložba hrvatskog dizajna 1516, žirirani prikaz recentne dizajnerske produkcije tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama, održat će se u Zagrebu od 13. rujna do 16. listopada, u povodu čega je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) objavilo javni poziv za prijavu radova.

'Cilj izložbe je autentično dokumentirati 'trenutak' dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u danom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost', ističu iz HDD-a.

Ovogodišnjim izdanjem teži se obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj, od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Radovi će se predstaviti u osam kategorija - dizajn vizualnih komunikacija, dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, dizajn ambalaže, industrijski/produkt dizajn, prostorne i grafičke intervencije i sistemi, modni i odjevni dizajn, cjeloviti projekt/proizvod te koncept/inicijativa/kritički dizajn. Svi radovi koji se prijavljuju trebaju biti realizirani, s iznimkom onih u posljednjoj kategoriji.

Prijave radova traju do 29. svibnja, a izložba će od 13. rujna biti postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, te dijelom u Galeriji Izidor Kršnjavi.

Odabir pristiglih radova obavit će Selekcijska komisija - Iva Babaja (grafička dizajnerica, Past President ico-D), Andrej Filetin (kreativni direktor), Marko Golub (kritičar vizualne umjetnosti i dizajna), Silva Kalčić (povjesničarka umjetnosti), Gjuro Korać (kreativni direktor), Mladen Orešić (produkt dizajner), Koraljka Vlajo (voditeljica Zbirki dizajna MUO).

Na izložbi će se dodijeliti Velika nagrada HDD-a projektu koji je kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije.

Selekcijska komisija će tijekom lipnja za tu nagradu nominirati tri projekta te objaviti selektirane radove za izložbu, a međunarodni Ocjenjivački sud u rujnu će odlučiti o pobjedničkom projektu.

Nagrade u pojedinim kategorijama dodjeljuju se radovima koji pokazuju izvrsnost u svim fazama osmišljavanja i izvedbe i predstavljaju pokazne primjere dobre prakse u dizajnu.

Jedna je nagrada već poznata - prema odluci Upravnog odbora HDD-a nagrada tog društva za životno djelo posthumno će se dodijeliti Željku Borčiću za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

Od prvog izdanja 1999. Izložba hrvatskog dizajna ostala jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna.

Njome se predstavljaju profesionalni i studentski radovi s područja vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi.

U Hrvatskom dizajnerskom društvu ističu kako im je cilj doprinijeti afirmaciji dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke. 'Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji', napominju.

Uz dizajnersku pismenost projekata u procesu žiriranja vrednuju se eksperimenti, propitivanje društvenog konteksta, kvalitetni autorski iskoraci te prije svega kulturna vrijednost dizajna, a jednaka pozornost posvećuje se i neprofitnim projektima studenata svih studija dizajna u Hrvatskoj.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom ico-D (International Council of Design Associations) te će se dodijeliti i posebna nagrada za izvrsnost – ico-D Excellence Award.