MINISTARSTVO KULTURE:

Kritike zbog smanjenja sredstava Editu neutemeljene

29.04.2016 u 20:50

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture ocijenilo je u petak neutemeljenima kritike zbog smanjenja sredstava Novinsko-izdavačkoj kući Edit koja izdaje 'La Voce del Popolo', najavivši da će prilikom izrade prijedloga državnoga proračuna za iduću godinu predložiti da se sredstva za tu izdavačku kuću više ne osiguravaju unutar proračuna Ministarstva kulture

'Sredstva za financiranje redovite djelatnosti Edita treba osiguravati na jednome mjestu u državnome proračunu, putem Ureda za nacionalne manjine, koji je i inače nadležan za financijska sredstva za programe rada nacionalnih manjina', stoji u odgovoru Ministarstva kulture Hini.

Ministarstvo navodi da je ukupni prihod Edita u 2014. bio nešto veći od 17.4 milijuna kuna, od čega su sredstva državnoga proračuna iznosila 6,5 milijuna - 1.3 milijuna Ministarstva kulture, a 5.2 milijuna iz Ureda za prava nacionalnih manjina.

Ukupni rashodi bili su 22.7 milijuna kuna, te je ostvaren manjak prihoda od 5.3 milijuna kuna, koji je pokriven iz viška prihoda prethodne godine.

'Od ukupnog prihoda u toj godini tek je sedam posto sredstava Ministarstva kulture', ističu iz Ministarstva. 'Iznos od 1,3 milijuna kuna koje je za 2014. godinu u mandatu prethodne vlasti odobrilo Ministarstvo kulture tek je za trećinu veći od iznosa od milijun kuna, odobrenoga Editu u 2016.', dodaju.

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u riječkoj novinsko-izdavačkoj ustanovi Edit upozorila je kako dnevnom listu na talijanskom jeziku 'La Voce del Popolo', koji kontinuirano izlazi više od 70 godina, prijeti zatvaranje zbog "promašenog načina štednje", odnosno smanjenja dotacija za 50 posto od Ministarstva kulture i 15-ak posto od Ureda za manjine.

Uslijedile su kritike Istarskog demokratskog sabora koji je odluku ministra kulture ocijenio 'napadom na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju' te riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je od ministra zatražio odgovor može li Ministarstvo kulture preporučiti putem nekog drugog ministarstva, u suradnji s Uredom za nacionalne manjine nastavak isplate sredstava u dosadašnjem iznosu.