'PICNIC' MAJE DANICE PEČANIĆ

Naša fotografkinja pobijedila na prestižnom natječaju

29.04.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Hrvatska fotografkinja Maja Danica Pečanić osvojila je vrijedno priznanje na najvećem svjetskom natječaju specijaliziranom za hranu na fotografiji i u filmu, Pink Lady Food Photographer of the Year. Pećanić je fotografijom 'Picnic' odnijela pobjedu u kategoriji Food for the Family

Ljubav prema fotografiji Maja Danica Pečanić razvila je tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti. Likovne vještine utjecale su na njenu percepciju i načine na koje postavlja elemente kompozicije, kao i svjetlo, sjene i boju kojima uvijek nastoji naglasiti teksturu. Fotografije joj odišu odličnom atmosferom, a hrana na njima izgleda prirodno i ukusno.

To su prepoznali brojni urednici u vodećim regionalnim, ali i internacionalnim lifestyle magazinima i časopisima specijaliziranim za hranu, a surađuje i s brojnim reklamnim agencijama pa se njezine fotografije nalaze u brojnim oglasima, internetskim stranicama restorana, ali i na ambalaži hrane. Autorica je i više od 40 kuharica.

Upravo je ta atmosferičnost fotografija bila presudna za osvajanje prestižne nagrade.

'Dosta smo raspravljali o tome je li umjetnički direktor malo pretjerao s postavljanjem scene. Njih nekoliko oko stola, uz rijeku, i svi nose vunene kape. Na stolu je i glavica artičoke i ne možeš se ne pitati što ćeš s njom na pikniku. No na fotografiji ima i dosta cool akcije koja vas mami da se pridružite stolu', prenosi BBC objašnjenje gastro kritičara Jaya Raynera, predsjednika ocjenjivačkog žirija.

Za titulu najboljeg fotografa hrane 2016. godine bilo je prijavljeno oko sedam tisuća radova fotografa iz cijelog svijeta, a o pobjednicima u 20-ak kategorija i ukupnom pobjedniku natječaja odlučivao je ugledni ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili i David Loftus, fotograf poznatog kuhara Jamieja Olivera, i Nigel Atherton, urednik u britanskom Timeu.

Radovi svih finalista ovogodišnjeg natječaja bit će izloženi do 1. svibnja u Mall Galeries u Londonu, a možete ih pogledati i na portalu Pink Lady Food Photographer of the Year

Radove naše nagrađene fotografkinje pogledajte na njezinoj službenoj stranici