BIVŠI MINISTAR KULTURE

Šipuš o Hasanbegoviću: Mogao bi postati heroj

25.04.2016 u 14:48

Bionic
Reading

Berislav Šipuš progovorio je u Večernjem listu o istrazi koju je zbog sumnje da je podizao novac s računa Ministarstva kulture protiv njega pokrenuo Uskok. Bivši se ministar kulture osvrnuo i na svog nasljednika Zlatka Hasanbegovića, ostavljajući mu čak mogućnost stjecanja titule heroja ukoliko uspije realizirati projekt Hrvatskog povijesnog muzeja

Šipuš priznaje da ga predložena Uskokova istraga opterećuje, ali i danormalno živi i radi, čvrsto uvjeren da će sva pitanja i nedoumice bitiargumentirano objašnjeni u njegovu korist.

'Čini mi se da je sve to rezultat možda čak i neke određene namjere, asvakako neznanja ili neinformiranosti o tome što je sve posao, koje suingerencije i sloboda odlučivanja ministra kulture ili njegovazamjenika', rekao je u Večernjem listu Šipuš.

Podsjetimo, Uskok tereti Šipuša da je kao zamjenik ministrice kulture Andree Zlatar Violić, a potom i ministar kulture, od srpnja 2012. do travnja 2015. za osobne potrebe podigao najmanje 19.972 kune.

Prema Uskokovim saznanjima, Šipuš je osim toga poslovnim kreditnim karticama u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao privatne troškove za sebe i bliske mu osobe u ukupnom iznosu od najmanje 84.996 kuna. Dio tako korištenog novca vratio je višekratnim obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu, a za najmanje 89.000 kuna ostvario je nepripadnu imovinsku korist, za koliko je oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Upitan da prokomentira dosadašnji rad svog nasljednika, Šipuš kaže da bi ministar Hasanbegović mogao postati heroj uspije li postići to da Vlada u sljedeće četiri godine izdvoji 150 milijuna kuna za izgradnju Hrvatskog povijesnog muzeja i podsjetio da je prošla Vlada inzistirala na javno-privatnom partnerstvu koje je kod nas jako komplicirano ostvariti.

'Naše društvo još uvijek nije spremno imati privatnu inicijativu u kulturi. Naši su zakoni napravljeni tako da ljudi i tvrtke koji bi to htjeli, a ima ih, kulturi jednostavno ne mogu ništa darovati', zaključio je Šipuš.