IZLOŽBA 'DISTOPIJA'

Pogled na kompleks Haludovo kroz objektiv Jasenka Rasola

20.04.2016 u 10:07

Bionic
Reading

Izložbom nazvanom 'Distopija', koju od 19. travnja možete pogledati u galeriji Prozori, smještenoj u Knjižnici S.S. Kranjčevića (Zapoljska 1), Jasenko Rasol kroz seriju od 12 fotografija velikog formata prikazuje hotelski kompleks Haludovo arhitekta Borisa Magaša u Malinskoj na otoku Krku

Nekadašnji turistički raj i ekskluzivan resort, sretno lociran, kako to naglašavaju natpisi iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tek 'nekoliko milja južno od Trsta i točno nasuprot Venecije', transformirao se do danas u apokaliptični krajolik koji, napušten i devastiran, svjedoči o traljavim ugovorima tranzicijskih privatizacija.

No ovdje nije riječ samo o mutnoj ekonomiji prijelaznih društava, nego i o mogućoj budućoj slici bilo kojega mjesta na jadranskoj obali. Pritom je distopijski prizor razorna sraza invazivne prirode i arhitekture koja se pod njom urušava metaforička projekcija neravnoteža i asimetričnih odnosa realiteta u kojemu živimo.

Izložba će biti otvorena do 10. svibnja, kada će se, uz zatvaranje, održati 'Razgovori u Prozorima' s teoretičarom arhitekture Marojem Mrduljašem.