KRITIKA ZBORA FOTOREPORTERA

Hrvatska novinska fotografija svedena na izdanja EPH

06.11.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Zbor fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva uputio je kritiku organizatorima izložbe 'Dokumenti vremena – tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj' zbog njena spornog naziva

Izložba postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u organizaciji EPH ART-a donosi 150 fotografija objavljenih u Poletu, Globusu, Gloriji i Jutarnjem listu, kojima je, kako stoji u najavi izložbe, 'dokumentiran specifičan način bilježenja različitih političkih i društvenih događaja' u Hrvatskoj.

Prema mišljenju članova Hrvatskog novinarskog društva i Zbora fotoreportera, organizatori izložbe učinili su ogroman propust nazvavši izložbu 'Dokumenti vremena – tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj'.

'Naziv ove izložbe neprimjeren je njenom sadržaju jer implicira da se radi o kompletnom i detaljnom pregledu ukupnog stvaralaštva u novinskoj fotografiji, što ovdje nije slučaj', stoji u njihovoj reakciji.

Iako su se usredotočili samo na spomenuta četiri izdanja i nisu obuhvatili druga važna izdanja i autore koji su svojim fotografskim djelima utjecali na povijest novinske fotografije u Hrvatskoj, organizatori se nisu libili izložbi dati navedeni naziv, što je, smatraju u Zboru fotoreportera, u 'najmanju ruku neozbiljno'.

Kako bi se u budućnosti izbjegli slični propusti, Zbor fotoreportera i Hrvatsko novinarsko društvo svima koji namjeravaju promovirati hrvatsku novinsku fotografiju ponudili su pomoć u organizaciji događanja.