EPK RIJEKA

Ivan Šarar: 'Imamo neupitnu podršku ministra Hasanbegovića'

04.04.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Nakon što je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture za godinu 2020. gradonačelnika Vojka Obersnela i prvog čovjeka riječke kulture te voditelja riječke kandidature za EPK Ivana Šarara primio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović. U razgovoru za tportal odmah poslije sastanka Šarar je izrazio zadovoljstvo atmosferom sastanka i podrškom koju su dobili od ministra

'Bilo je vrlo konstruktivno, za sada na riječima koje se moraju ispuniti, a ministar je nedvosmisleno rekao da je njegova podrška Rijeci neupitna što se tiče sufinanciranja programskog i infrastrukturnog dijela', rekao je u razgovoru za tportal nakon sastanka prvi čovjek riječke kulture Ivan Šarar.

Dogovoreno je da će uskoro biti održan sastanak u širem sastavu koji će moguće uključiti i premijera, ali i ostale resore koji su važni za realizaciju EPK, a to su Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, ali i Ministarstvo poduzetništva te Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

‘Ministar je naglasio da je ovo projekt od strateškog značenja za Hrvatsku i Ministarstvo kulture se obavezalo da će pomoći Rijeci u uspostavi partnerstva s drugim ministarstvima’, rekao je Šarar te dodao: ‘Ministar kulture rekao je da Ministarstvu ne pada na pamet ni uvjetovati ni intervenirati u program kojim je Rijeka pobijedila. Na nama je da detaljno razradimo troškovnik programa i infrastrukturnih projekata i da vidimo što je najpogodnije za to da se sufinancira iz Hrvatske', kazao je Šarar, dodavši kako je svima jasno da je projekt EPK prevelik da bi ga opterećivali dnevnopolitičkim pitanjima.

Ministar Hasanbegović je, stoji u priopćenju Ministarstva kulture, uvodno naglasio kako želi 'još jednom čestitati čitavom timu grada Rijeke na uspješno predstavljenoj kandidaturi za projekt Europske prijestolnice kulture kojoj je ključni nositelj grad Rijeka te je zajednički interes cijele Republike Hrvatske'. Ministar je istaknuo i kako će 'grad Rijeka u Ministarstvu kulture i u njemu osobno imati pouzdanog suradnika u nadolazećem razdoblju te je potrebno stvoriti pozitivno i radno ozračje'.

Kako bi se razjasnio navod iz Prijavne knjige grada Rijeke gdje se govori o potpisanom Pismu namjere kojim se Ministarstvo kulture obvezuje na direktno sufinanciranje projekta u iznosu od 10 milijuna eura, pročelnik za kulturu grada Rijeke g. Ivan Šarar je naglasio kako 'formalno potpisanog pisma nema, nego je taj iznos proizašao iz zajedničkog dogovora svih gradova koji su sudjelovali u finalnom izboru'. Vezano uz sufinanciranje projekta, zaključeno je kako glavna polazišna točka u kvalitetnom razvoju projekta trebaju biti dobre prakse europskih gradova, a zajednički cilj je slijediti primjere poput Košica ili Guimarãesa koji su povukli značajna sredstva iz europskih fondova. U tom smislu gradonačelnik Obersnel je potvrdio kako je grad Rijeka svjesna velikih potencijala i raspoloživih sredstava u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova te je najveći dio kapitalnih troškova projekta Europska prijestolnica kulture planirano financirati iz tih izvora. Dodao je kako je 'uzevši u obzir značajna sredstva koja će biti potrebno uložiti u razvoj programa potrebno osigurati nacionalni udio te će u vrlo kratkom roku grad Rijeka isporučiti detaljne troškovnike koji će biti temelj za daljnje procjene.'

Projekt Europske prijestolnice kulture donosi dobrobit užoj i široj lokalnoj zajednici, pa je tako bilo riječi i o projektima koji su vezani uz šire područje Rijeke, poput projekata u području Kvarnera te o uključenosti otoka Krka i Cresa, kao i o razvoju suradnje s gradom Opatijom.

Programski koncept Luke različitosti kojim je obranjena ideja riječke kandidature za naslov EPK2020 širi se u različitim smjerovima, pa je tako, osim geografske rasprostranjenosti, zastupljen i širok spektar suradnji izvan kulture.

Na kraju sastanka zajednički je zaključeno kako je od velike važnosti shvatiti dugoročnost ovog projekta, kojom se ostvaruje prilika za promociju i stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj u globalnim okvirima.