BITNA JE RASPODJELA

Hasanbegović: Proračun za kulturu bit će dostatan

24.03.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je kako će ovogodišnji proračun biti dostatan za sve potrebe u kulturi, podsjetivši kako živimo u kriznom razdoblju i da je ovo na neki način krizni proračun pa se svi resori tomu moraju prilagoditi.

Ministar Hasanbegović to je izjavio odgovarajući na pitanja novinara u četvrtak u Institutu Ivo Pilar, gdje je kao recenzent predstavljao knjigu "Stradanje Roma u NDH (1941.-1945.).

"Cilj nam je da taj višegodišnji pad izdvajanja za kulturu napokon stane", rekao je Hasanbegović podsjetivši kako je uvijek naglašavao da temeljni problem nisu samo nedostatna proračunska sredstva, već način razdiobe tih sredstava.

Na upit o broju stradalih, a posebice Roma u NDH ministar je odgovorio kako je pitanje žrtava posebno pitanje te da se brojkama žrtava često potpuno neznanstveno i dnevno-politički licitira.

"Istraživačka je obveza svih zainteresiranih, posebice povjesničara i znanstvenika, da pitanje brojeva stradalih svih žrtava u Drugom svjetskom ratu i poraću vezano uz žrtve jugoslavenskoga komunističkog terora obrade na znanstven način, kako bi cijelo to traumatično razdoblje hrvatske povijesti uistinu ostalo iza nas te da u javnom životu egzistira isključivo kao problem ozbiljne i na izvorima utemeljene historiografije.