ATLETA DOBIVA MUZEJ

Hasanbegović želi kopiju Apoksiomena u Ministarstvu, isto poželio i Kliman

11.03.2016 u 16:11

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar turizma Anton Kliman i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli najavili su na konferenciji za novinare 'Apoksiomen na otoku vitalnosti' otvorenje Muzeja Apoksiomena u kojemu će biti izložena brončana skulptura Apoksiomena, koji se nakon gostovanja u prestižnim svjetskim muzejima vraća na otok Lošinj gdje je pronađen u travnju 1999. godine

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izrazio je zahvalnost pronalazaču brončane skulpture Apoksiomena, nažalost pokojnom turistu iz Belgije Renéu Woutersu, koji je svoj pronalazak iz 1996. godine u podmorju oko Lošinja u pratnji belgijskog veleposlanika prijavio u jesen 1998. godine.

'Od travnja 1999. godine, kada je izvađena iz podmorja, o brončanoj antičkoj skulpturi skrbe Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod', podsjetio je ministar Hasanbegović i pohvalio rad više od 200 znanstvenika i stručnjaka koji su do 2006. godine, kada je prvi puta javnosti predstavljen u Zagrebu, a nedugo zatim i u Firenzi, radili na Apoksiomenu.

'Za svoj je rad na Apoksiomenu Hrvatski restauratorski zavod 2007. godine primio prestižnu nagradu Europske unije za očuvanje kulturne baštine Europa Nostra', naglasio je ministar Hasanbegović i podsjetio da je u očekivanju svog trajnog smještaja brončana skulptura osim u brojnim hrvatskim gradovima bila izložena 2012. i 2013. godine u francuskom muzeju Louvre te prošle godine u British Museumu i u Los Angelesu.

'Apoksiomen je znanstveno-stručnim radom i izložbama afirmiran kao umjetnina koja na najdostojansveniji način pokazuje nastojanja Ministarstva kulture i ogledan je primjer zaštite i restauratorske djelatnosti', rekao je ministar Hasanbegović.

Zahvalivši se svom prethodniku Boži Biškupiću, za čijega je mandata Ministarstvo kulture preuzelo skrb nad Apoksiomenom, ministar Hasanbegović je naglasio važnost strateške suradnje mjesne i lokalne samouprave i države, a suradnju Grada Lošinja i Ministarstva kulture označio kao model koji pokazuje kako ta suradnja treba izgledati.

'Apoksiomen se vratio kući gdje i pripada', rekao je ministar i zamolio gradonačelnika Lošinja Garija Capellija da kopiju vrijednog pronalaska vrati u njegov drugi dom, Ministarstvo kulture u kojemu je prvi puta i predstavljen.

Ideja je naišla na odobravanje kod ministra turizma Antona Klimana koji je predložio da se naprave dvije kopije, od kojih bi on jednu stavio i u svoje Ministarstvo.

Ministar turizma je istaknuo važnost simbioze turizma i kulture, koju turisti itekako prepoznaju i podsjetio da je cijela Pula brendirana upravo na 'antičkim temeljima', a u posljednje vrijeme i Split.

Gradonačelnik Lošinja Gari Capelli podsjetio je da su u izgradnji 25 milijuna kuna vrijednog Muzeja Apoksiomena po modelu 'pola-pola' sudjelovali Ministarstvo kulture i Grad Lošinj, te se na ugovoru s Vladom RH kojim je ostvarena suradnja i dogovor oko svih bitnih pitanja posebno zahvalio bivšem ministru kulture Boži Biškupiću, koji je nazočio novinskoj konferenciji.

'Na našoj je obali desetak iznimnih, ali vrlo sličnih destinacija. Možda će baš kultura presuditi u odluci gosta kamo doći na ljetovanje, a brončani Apoksiomen donijet će Lošinju prednost koju upotpunjujemo antičkom kuhinjom, koju proučavamo već dvije-tri godine', rekao je gradonačelnik Capelli.