'45.

Zajednička izložba kustosica Hrvatskoga povijesnog muzeja

04.03.2016 u 18:33

Hrvatski povijesni muzej

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski povijesni muzej

Bionic
Reading

Svečano otvaranje izložbe '45. održat će se u četvrtak, 10. ožujka 2016. u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, Matoševa 9, s početkom u 19 sati

Izložba '45. kompleksna je muzeološka prezentacija 1945. godine koja je u mnogim aspektima političkog i društvenog života bila razdjelnica hrvatske povijesti. Godina 1945. još je uvijek godina političkih prijepora, raznih interpretacija i ocjena te predstavlja izazov na koji Hrvatski povijesni muzej, nastavljajući niz povijesnih izložbi, nastoji odgovoriti činjenično i utemeljeno na recentnim historiografskim djelima, a pomoću izvornih muzejskih predmeta i arhivskog gradiva.

Izložba će prezentirati ključne povijesne, političke i kulturno-društvene događaje iz 1945. godine kroz četiri tematske cjeline: Prema kraju rata, Kraj rata i poraće, Svakodnevica, Kultura i znanost.

Unutar četiri glavne tematske cjeline prezentirat će se između ostalog zadnji dani i zločini NDH, završne vojne operacije, Bleiburg i Križni put, manifestacije političkog karaktera, obnova i izgradnja, izbori za ustavotvornu skupštinu, promjena vlasničkih odnosa, agrarna i novčana reforma, folksdojčeri, „U ime naroda“ – represija i zločini komunističkog režima, odnosi Crkve i države, svakodnevica, moda, sport, likovna umjetnost, karikatura i strip, kazalište, film, glazba, književnost, sveučilište.

Autorice izložbe su kustosice Hrvatskoga povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar, Ana Filep, Nataša Mataušić i Snježana Pavičić. Arhitekturu i logo izložbe potpisuje Neda Cilinger d.i.a., a likovni postav je timski rad djelatnika Hrvatskog povijesnog muzeja. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 14. kolovoza 2016. godine.