MURAL PUMPAJUĆEG SRCA

Ulični umjetnik Lonac udahnuo je život napuštenoj zgradi

09.02.2016 u 14:00

Mural pumpajućeg srca zagrebačkog umjetnika Lonca

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Bionic
Reading

Oronule i napuštene zgrade većini su ljudi neprivlačne. Rijetki koji ih posjećuju često ih koriste kao sklonište za svoje nelegalne radnje ili kao izvor sekundarnih sirovina. No ako ste umjetnik, one mogu biti i izvor nadahnuća

Najbolju potvrdu tome dao je ovih dana ulični umjetnik Lonac. U dvije ogromne metalne cijevi koje izlaze iz zida napuštene zgrade u centru Zagreba, koje nekim čudom još nitko nije srezao u staro željezo, Lonac je vidio srce. I to ne bilo kakvo, već pravo srce koje pumpa krv.

Tjednima je Lonac sprejem oslikavao zid oko spomenutih cijevi kako bi stvorio hiperrealističnu sliku ljudskog srca. Oslikavao je sve rukom ne koristeći nikakve šablone, a ionako sam po sebi zahtjevan mural nije bio krajnji cilj ovog umjetnika, nego bi tek dovršenu sliku srca fotografirao i potom ponovno oslikavao. I tako nekoliko puta dok nije naslikao i fotografirao sve faze rada ljudskog srca.

Koristeći tehniku stop-animacije, Lonac je povezao fotografije u animirani gif, a rezultat višetjednog rada, koji je nazvao 'heArtbeats', dar je svojim obožavateljima za Valentinovo.

Dear followersHere's an early Valentine's GIF(T) I've been working on for all of you this past few weeks. Thanks for...

Posted by Lonac on 24. siječnja 2016


O remek-djelu našeg umjetnika pisao je i specijalizirani portal StreetArtNews, u kojemu je Lonac najavio još nekoliko sličnih projekata u 2016. godini.