ELINA GARANČA U LISINSKOM

Zagrebačka publika ovacijama ispratila 'opernu Grace Kelly'

09.02.2016 u 09:29

Bionic
Reading

Latvijska mezzosopranistica Elina Garanča nastupila je u ponedjeljak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje je za hrvatsku publiku u pratnji britanskog pijanista Malcoma Martineaua izvela dirljivi ljubavni recital na koncertu spektakularno zaokruženom slavnom 'Habanerom' iz opere 'Carmen' Georgesa Bizeta

Besprijekorno elegantna nastupa, jedna od najvećih opernih zvijezda svijeta prvi je dio koncerta posvetila Johannesu Brahmsu i njegovim solo pjesmama za vokal i glasovir.

Od suptilno elegantne 'Sapfičke ode', preko nježne uspavanke 'Preslatka, miruj', do tugaljive 'Djevojačke pjesme', interpretirala je na pozornici Lisinskoga bogati dijapazon ljubavnih osjećaja u melodijama duboko sentimentalnog, melankoličnog, ekspresivnog i dramatičnog naboja.

Drugi dio koncerta, iako i dalje posvećen romantičnim ljubavnim pjesmama, donio je promjenu tempa s tri pjesme Henrija Duparca, francuskog skladatelja najpoznatijega po solo pjesmama skladanima na tekstove poznatih pjesnika: emocionalnu dramu teatralne balade 'U zemlju gdje se ratuje', senzualnu delikatnost 'Zanosa' i atmosferično profinjenu 'Fidilu'.

Najekspresivnija je ipak bila Garančina interpretacija pjesama 'posljednjega ruskog romantičara' Sergeja Rahmanjinova, kojemu je posvetila treći koncertni blok, čiju je dramatičnu romantičnost otpjevala punom snagom svojeg kristalnog glasa.

Otvorila ga je ekspresivnim vapajem 'Ne, molim te, ne odlazi!', uslijedila je tužaljka 'Ja zavoljela na tugu i jad', a zavodljivu melankoliju Rahmanjinovih popijevki zaokružili su uglazbljeni Puškinovi stihovi, 'Tu ne pjevaj, ljepotice'.

Izvedbu su pratile projekcije tekstova svih pjesama u hrvatskim prepjevima Seada Muhamedagića (s njemačkog jezika), Morane Čale (s francuskoga) te Radomira Venturina, koji potpisuje prijevod s ruskog.

Točno tri godine nakon što ju je u siječnju 2013. s pozornice Lisinskog ispratila ovacijama, zagrebačka je publika Garanču aplauzom izvela na još dva bisa.

Nakon ljupke Brahmsove pjesme 'Meine Liebe ist gruen' slavna je mezzosopranistica oduševila izvedbom arije 'Habanera' iz Bizetove opere 'Carmen', čija je silovitost interpretacije obilježila vrhunac njezina zagrebačkog nastupa, na što je publika Lisinskoga uzvratila isprativši Garanču stojećim ovacijama.

Operna zvijezda koju kritika naziva 'Grace Kelly opernih pozornica' u Lisinskome je nastupila u sklopu novog ciklusa 'Lisinski Arioso', koji se nastavlja već u nedjelju 14. veljače gostovanjem u Zagrebu američkog baritona Thomasa Hampsona. Glazbeni virtuoz 'izvanredne sposobnosti da uhvati poetsku esenciju pjesme i prenese je neposredno u slušateljevo uho i srce' za zagrebačku će publiku izvesti repertoar koji uključuje skladbe Kurta Weilla, Irvinga Berlina, Georgea Gerschwina i Colea Portera.