SUDBINE MALIH LJUDI

Iberoamerički film u kinu Tuškanac

02.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Novi ciklus iberoameričkih filmova, po dva naslova iz Čilea, Brazila, Portugala i Španjolske, prikazat će se u kinu Tuškanac od 3. do 12. studenog

Revija iberoameričkih filmova započela je točno prije godinu dana zahvaljujući suradnji s čileanskim, brazilskim, portugalskim i španjolskim veleposlanstvom i jedinstvena je prilika da se pogledaju filmovi koji neće biti dio redovnoga repertoara.

Prvu je večer na programu čileanski film 'Zdravica' iz 2007, u povijesti te kinematografije najskuplji debi nekog redatelja, sniman s budžetom od 3.000.000 dolara. Priča je to o ljudima koji pokušavaju otkriti tko su i kuda idu, odgonetnuti smisao i tajnu postojanja, priča koja se može dogoditi bilo gdje u svijetu.

Ove je godine u ciklusu nekoliko novih filmova starih poznanika tuškanačke publike, redatelja Bruna Barette, Borisa Qercije i Luisa Galvaa Telesa. Brazilac Baretto redatelj je već viđena sjajnoga filma 'Bosa Nova' s Amy Irving u glavnoj ulozi, a ovih je dana na programu njegova vrlo uspješna komedija 'Vjenčanje Romea i Julije'.

Čileanac Quercia, čiju smo komediju 'Seks i ljubav' vidjeli u prošlom ciklusu, predstavlja se komedijom 'Kralj budala'. 'Seks i ljubav' najgledaniji je film u povijesti Čilea. Portugalac Teles, poznat po filmu 'Dot.com', predstavlja se filmom 'Fado blues', uspješnim akcijskim trilerom sa sjajnim songovima pisanim posebno za taj film.

Dva španjolska filma su 'El Bola' (film teške teme zlostavljanja dvanaestogodišnjaka) i 'Same', a oba su nagrađena prestižnom nagradom Goya, i to i za scenarij i mladog redatelja.

Za razliku od prošlogodišnjeg ciklusa koji se tematski bavio više politikom i revolucijom, filmovi u ovogodišnjem ciklusu nešto su ležerniji, a teme su sudbine malih ljudi.