ČISTI GUŠT

U splitu istodobno tri izložbe o dizajnu

20.01.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Galerija Mulimedijalnog kulturnog centra (MKC) u Splitu ugostit će od srijede tri izložbe iz produkcije Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) - selekciju nagrađenih radova s bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1314, suženu verziju izložbe posvećene Bogdanu Budimirovu i tematsku retrospektivu studija Bilić_Mueller.

Izložba nagrađenih radova 1314, žirirani prikaz recentne dizajnerske dvogodišnje produkcije obuhvaća područja vizualnih komunikacija i produkt dizajna, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi, koncepata i studentske radove u svim glavnim kategorijama.

S ciljem afirmacije dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke, te se izložbe održavaju od 1999. godine i do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna, ističe se u najavi izložbi HDD-a.

Na Izložbi održanoj u rujnu 2014. u Muzeju za umjetnost i obrt bila su predstavljena 324 rada, dok će se u splitskom MKC-u predstaviti radovi nagrađeni na toj izložbi.

Izložba posvećena dobitniku Nagrade HDD-a za životno djelo Bogdanu Budimirovu, sužena je verzija zagrebačke izložbe s početka prošle godine, odnosno njezin dokumentarni dio autorova šezdeset godina dugog istraživačkog rada.

U takvom obliku već je bila predstavljena u sklopu koncepcije Arhiv dizajna, na prošlogodišnjem festivalu Dan D u Zagrebu.

S dvadesetak projekata, publikacija, plakata, izložba "Interpretacije" grafičkih dizajnerica Dore Bilić i Tine Müller djelomična je retrospektiva njihovog rada od 2003. do danas, koje povezuje ideja autorskog dijaloga dizajnerica s drugim kreativcima te minuciozan i inventivan pristup svim fazama produkcije tiskanog materijala.

Izložba je bila izvorno postavljena od 18. prosinca do 12. siječnja u matičnom izložbenom prostoru Društva, HDD galeriji u Zagrebu.

Gostovanje triju izložbi u Splitu organizira Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom, Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu i Platformom 9,81.