IZLOŽBA 'SAM/A SA SOBOM'

Umjetnički rad Marine Bauer uz dašak znanstvene znatiželje

12.01.2016 u 10:59

Bionic
Reading

Kao prvi ovogodišnji izložbeni projekt zagrebačke Galerije SC, u utorak se otvara izložba 'Sam/a sa sobom' akademske kiparice Marine Bauer, tijekom koje će autorica prikupiti iskustva posjetitelja o doživljaju njezinih djela za daljnju razradu umjetničkog projekta

'U radu 'Sam/a sa sobom' Marina Bauer širi sferu svog kiparskog interesa u interaktivnosti s odnosa ruka-materijal na odnos tijelo-materijal-prostor i pritom se jasno definira kao umjetnica koju zanima osobno iskustvo unutar taktilnih, haptičkih i kinestetičkih doživljaja, vlastitih i promatračevih', ustvrdila je u tekstu kataloga Hana Lukas Midžić

Objasnila je da već i sama činjenica da riječ promatrač/gledatelj za osobu koja doživljava trodimenzionalno djelo likovne umjetnosti dokazuje kako su ostali osjetilni aspekti u tom smislu zanemareni.

'Marinu zanima kiparstvo upravo kao susret tijela u prostoru, pri čemu osim očima, kiparsko djelo/tijelo percipiramo i dodirom i vlastitim tijelom: u odnosu na njegovu dimenziju i zapreminu, položaj i kompoziciju, težinu, mekoću, tvrdoću', napomenula je Lukas Midžić.

Posjetitelji će njezin rad doživjeti uz pomoć šest kabina, u kojima će se, izolirani od svih ostalih podražaja, suočiti s različitim materijalima i biti potaknuti da zastanu i ostanu malo sami sa sobom.

Bauer želi znati kako će posjetitelji svojim tijelom i iskustvom zaokružiti njezinu kiparsku misao, pa će se tijekom izložbe u suradnji s psihologinjom Ivom Šverkom održati vođeni razgovori s njih šest do deset u grupama. Time umjetnica nastoji produbiti svoja shvaćanja o doživljaju umjetničkog djela - u ovom slučaju ulogom tjelesne percepcije, što je i tema istraživanja njenog umjetničkog doktorata.

'Ta kvalitativna istraživačka metoda, posuđena iz društvenih znanosti, daje autoričinom umjetničkom radu dašak znanstvene znatiželje, iako osnovna svrha tih razgovora, vjerujem, nije znanstvena spoznaja nego dijeljenje i uspoređivanje osobnih i intuitivnih saznanja i doprinos potrazi za smislom umjetnosti', ocijenila je Lukas Midžić.

Oni koji žele sudjelovati u istraživanju trebaju se prijaviti na e-mail adrese ksenija.baronica@sczg.hr i marinabau@yahoo.com

Marina Bauer (1972., Zagreb) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje sada pohađa poslijediplomski doktorski studij kiparstva, na temi Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela. Od 2015. na Akademiji je zaposlena kao docentica na Nastavničkom odsjeku.

Izlagala je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, od zagrebačke Galerije Nova i Klovićevih dvora do Stadtmuseuma u Grazu. Kao sudionica izložbe Suvremeno hrvatsko kiparstvo, od 2009. do 2011. predstavila je svoj rad u Beču, Berlinu, Bratislavi, Trstu, Budimpešti, Pečuhu, Ljubljani.

Njezina izložba u Galeriji SC bit će otvorena do 23. siječnja, a ulaz je besplatan.