'TAKTILNA KOMUNIKACIJA'

Grljenje i dodirivanje posjetitelja Močvare

26.10.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Kako suvremeni čovjek reagira na dodir, je li taktilnost posve nestala iz svakodnevnih odnosa ili je povratak praiskonskom ipak moguć, neka su od pitanja na koja će pokušati odgovoriti umjetnici Vlasta Delimar i Milan Božić performansom 'Taktilna komunikacija' zakazanim za 29. listopada u Močvari

'Taktilna komunikacija' izvedena je prvi puta 1981. u Rijeci

Umjetnica Vlasta Delimar 'Taktilnu komunikaciju' izvela je prvi puta zajedno s danas pokojnim umjetnikom Jermanom početkom 80-ih. Prema njezinim riječima 'već tada je komunikacija kroz dodir bila problematična, a međuljudski odnosi bili su na pragu otuđenosti'. Upravo je otuđenost umjetnike potakla na reakciju i podsjećanje na praiskonski odnos među ljudima sadržan u međusobnom doticanju i grljenju.

Delimar je performans ponovila u Kyotu 2006, gdje je, kako kaže, doživjela nevjerojatno iskustvo. 'Mislila sam da idem u rizik i da taktilna komunikacija publiku neće zanimati. Dogodilo se sasvim obrnuto. Publika je pokazala nevjerojatan interes i fenomenalnu suradnju,' izjavila je Delimar.

Svjesne i nesvjesne reakcije publike svaki puta performansu daju novi oblik

Performans u Močvari izvest će s umjetnikom Milanom Božićem kao hommage Jermanu.

Publika će biti smještena u središte prostora, a Delimar i Božić će obilaziti te dodirivati i grliti posjetitelje, uzrokujući pritom svaki put drukčiju emocionalnu reakciju.

'Nikad ne znamo kako će koji odnos izgledati. Sve ostaje neizvjesno i sve je puno iznenađenja. Zanimljivo je da, kada dodirujemo, 'komuniciramo' s jednom osobom, tada svi drugi na neki način sudjeluju svojim pogledima, čak i verbalnim sugestijama, i čekaju da dođe red na njih, na neki način se čak pripremaju na svoju taktilnu komunikaciju', kazala je Delimar u najavi performansa.

Performans se izvodi uz glazbu Leonarda Cohena, a završen je kad se ostvari taktilna komunikacija sa svim prisutnim osobama.