HD PRIJENOS UŽIVO

Verdijevom Aidom započeo Metropolitan u Lisinskom

25.10.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Verdijevom "Aidom" u subotu je započeo ciklus "Metropolitan u Lisinskom" koju publika putem HD prijenosa izravno prati iz Metropolitana.

To poznato Verdijevo djelo smješteno u drevni Egipat ganutljiva je ljubavna priča i epska drama puna spektakularnih masovnih prizora.

Predstavom dirigira Daniele Gatti (Italija), redateljica je Sonja Friesell (švedsko-kanadskog podrijetla). Naslovnu ulogu prvi put u Metropolitanu pjeva danas istaknuta pjevačica Violeta Urmana (Litva), Amneris pjeva Dolora Zajick, Amerikanka češkog podrijetla, Radames je Johan Botha, a Amonasra tumači Karlo Guelfi.

Kako se ističe u programskoj knjižici predstave među najpoznatijim odlomcima opere je slavni trijumfalni marš. Praizvedba Aide održana je na otvorenju Sueskog kanala u prosincu 1871., prva zagrebačka izvedba održana je 1881. u tadašnjem Narodnom zemaljskom kazalištu u Zagrebu, a premijera ove izvedbe bila je u Metropolitanu u prosincu 1988.

Hrvatski operni pjevači također su više od jednog stoljeća nazočni u Metropolitanu. Predvodi ih Matilda Mallinger (1886.), potom slavni tenor Josip Kašman u ulozi Amonasra, zatim Aida Zinka Kunc Milanov koja je ovu ulogu u Metu pjevala čak 75 puta. Slijede zatim Ljiljana Molnar Talajić koju su smatrali najvećom Aidom druge polovice 20. stoljeća, Biserka Cvejić u ulozi Amneris, Vladimir Ruždjak (Amonasro), Ruža Pospić Baldani koja je početkom sedamdesetih prošlog stoljeća četiri puta pjevala Amneris. Mija Čorak Slavenska je šest puta plesala u baletnom prizoru sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća.

U ciklusu Metropolitan u Lisinskom sutra je na rasporedu drugo veliko djelo operne literature Tosca Giacoma Puccinija.