VELIKI PREOKRET

Pirelli novim kalendarom mijenja poimanje ljepote žene

01.12.2015 u 14:51

Bionic
Reading

Iako je uvijek njegovao osjećaj za ekskluzivnost i umjetnički dojam fotografija nagih ljepotica, i u tiskanom izdanju slan odabranoj i tajnoj nekolicini, zahvaljujući kolanju fotografija internetom, Pirellijev je kalendar često doživljavan kao igračka za velike dečke u automehaničarskim garažama. Izdanje kalendara za 2016. na kojemu je radila fotografkinja Annie Leibovitz potpuno će promijeniti tu percepciju

Tijekom pedeset godina izdavanja, stranice Pirellijevog kalendara krasili su svjetski supermodeli i glumice poput Kate Moss, Gisele Bundchen i Julianne Moore koje su razgolićene pozirale slavnim imenima iz svijeta fotografije poput Herba Rittsa, Richarda Avedona i Helmuta Newtona.

I Annie Leibovitz fotografirala je razgolićene ljepotice 2000. godine, ali u izdanju za 2016. napravila je dramatičan pomak po pitanju estetike pa su ljepotice isklesanih tijela i zanosnih oblina mjesto prepustile jednostavnim portretima žena različitih veličina, dobi i nacionalnosti koje su izabrane zbog svojih profesionalnih, socijalnih, kulturnih, sportskih i umjetničkih postignuća.

Na kalendaru su se tako našle Yoko Ono u smokingu, mrežastim čarapama i s cilindrom na glavi, Patti Smith reži u trapericama i čizmama, kulturna kritičarka Fran Lebowitz u ogromnoj muškoj prugastoj jakni puši cigaretu. Mjesto u kalendaru pronašle su i blogerica Tavi Gevinson, kineska glumica Yao Chen, iranska umjetnica Shirin Neshat, investicijska bankarica Mellody Hobson, redateljica filma 'Selma' Ava DuVernay i kolekcionarka umjetnina Agnes Gund

Jedna je od dvije oskudnije odjevene zvijezde tenisačica Serena Williams koja je pozirajući u baletnom iskoraku svoja gola mišićava leđa okrenula kameri. Druga je američka komičarka Amy Schumer koja u donjem rublju ispija kavu iz čaše coffe-to-go umrljane ružem i ponosno ističe svoje sarmice na trbuhu.

RTL Autor: RTL

Na predstavljanju kalendara održanom u ponedjeljak u Londonu, fotografkinja Leibovitz objasnila je da čak ni fotografije dviju obnaženijih zvijezda nisu zamišljene iz muške perspektive, piše The Guardian.

Ideja obnažene Serene Williams tako nije bila nudistička fotografija nego studija tijela, dok je Schumer prikazana u svjetlu komične taštine. Naime, ideja fotografije jest ta da jedino ona nije dobila napomenu o nošenju odjeće na snimanju.

Leibovitz je istaknula da su fotografije zamišljene da izgledaju što prirodnije, s tek malo pretvaranja na njima, a izostavljen je i u posljednje vrijeme uobičajen težak postprodukcijski rad te su fotografije tek malo počišćene.

Izvršni direktor Pirellija Marco Tronchetti Provera istaknuo je da je tvrtka željela napraviti odmak od uobičajenih formata kalendara ove godine te je odabrala onaj vođen osjećajem aktualnosti, duha vremena, a novi ideal ljepote za Pirelli predstavljaju žene koje su u svojim životima učinile nešto izvanredno, bez obzira na to iz kojeg kutka svijeta dolazile.