OSLIKANE KUGLE

Svod trgovačkog centra pretvoren u umjetničku galeriju

27.11.2015 u 16:04

  • +3

Umjetnici oslikali 50 božićnih kugli

Izvor: Promo fotografije / Autor: Martina Kenji

Bionic
Reading

U zagrebačkom Arena Centru u četvrtak je predstavljeno 50 ukrasnih božićnih kugli koje su samo za ovu prigodu oslikali hrvatskih likovni umjetnici, njih 50, pritom se referirajući na svoj dosadašnji rad i prepoznatljiv izričaj

Jedinstvene božićne kugle vrhunac su umjetničkog projekta i uspješne suradnje Arena Centra i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Kugle će svojom vizurom i živim bojama dati poseban sjaj samom centru u blagdansko vrijeme i priliku za užitak u umjetničkom božićnom ozračju.

Kugle, koje će između ostalih oslikali Tomislav Buntak , Josip Zanki, Tomislav Ostrman, Matko Vekić , Siniša Reberski, Miron Milić, Predrag Todorović, Martina Miholić, Gordana Bakić, Lav Paripović, Ivona Jurić, Duje Jurić, Martina Grlić, Grgur Akrap, Ivan Prerad, Maja Rožman i mnogi drugi, učinile su svod ovoga trgovačkog centra pravom malom galerijom.

'U suradnju s Arena centrom uključilo se 70 likovnih umjetnika, članova HDLU-a, kako bi oplemenili izuzetno frekventan javni prostor i javnosti predočili pluralnost stilova i likovnog izričaja. U doba kad su instalacije i likovne intervencije u javnom prostoru ograničene na nekoliko učestalih tema, mogućnost slobodnog izražavanja likovnih umjetnika bila je iznimno poticajna i zato suradnju s Arena Centrom ocjenjujemo vrlo dragocjenom', izjavila je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a.

Uz 50 oslikanih kugli ova umjetnička priča predstavlja i izložbu site-specific instalacija u kojoj će moći uživati svi posjetitelji centra u narednih godinu dana. Za izradu skulptura angažirana su tri umjetnička imena: Predrag Todorović, Božica Dea Matasić i Ida Blažičko, čije su skulpture 'Povratak', 'Medijator' i 'Genius loci' postavljene na 'trgove' Istra, Dalmacija i Slavonija, te će svojom originalnošću privlačiti poglede posjetitelja centra i obogatiti sadržaje unutar samog centra.

Vikendima će se održavati likovne radionice za djecu koje će biti besplatne, a koje će voditi članovi HDLU-a te djecu usmjeriti na to kako da izrade, nacrtaju i pripreme svoje malo umjetničko djelo.