JAZZ.HR

Włodzimierz Nahorny Trio u Lisinskom

12.11.2015 u 15:14

Bionic
Reading

U Maloj dvorani Lisinski 4. prosinca s početkom u 20 sati nastupit će Włodzimierz Nahorny Trio. Koncert ciklusa Jazz.hr organiziran je uz pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu

Saksofonist, flautist, pijanist, skladatelj, aranžer i vođa sastava Włodzimierz Nahorny jedan je od najoriginalnijih i najsvestranijih poljskih jazz umjetnika. Završio je klarinet u Višoj državnoj muzičkoj školi u Sopotu. Prvi nastup imao je 1959. sa svojim kvartetom Little Four.

Godine 1964. osvojio je nagradu na festivalu Jazz na Odri. Iduće godine započeo je suradnju sa sastavom Andrzeja Trzaskowskog. Godine 1967. sudjelovao je na Jazz festivalu u Beču, gdje je kao solist osvojio prvu nagradu te medalju koju mu je osobno uručio Duke Ellington.

Uskoro je počeo nastupati s Andrzejom Kurylewiczem i Wandom Warskom. Nije se libio surađivati s estradnim i rock glazbenicima. Pjesme Nahornog 'Jej portret' (Njezin portret) i 'Tango z różą w zębach' (Tango s ružom u ustima) osvojile su prve nagrade na festivalima u mjestu Opole 1972. i 1973. Od 1969. nastupao je i snimao albume s grupom Breakout.

Skladao je glazbu za filmove i predstave. Godine 1995. utemeljio je trio, a nakon toga kvintet i sekstet s kojima je snimio niz albuma, među kojima se nalaze obrade skladbi Szymanowskog, Chopina i Karłowicza.

Uz Wlodzimierza Nahornog na glasoviru, njegov trio čine Mariusz Bogdanowicz na kontrabasu i Piotr Biskupski na bubnjevima.

Cijena ulaznice iznosi 70 kuna.