ČUVARICA DRAGOCJENOG ZNANJA

Upoznajte ljepotu 'Alternativne fotografije' na izložbi Lidije Ivanek

30.10.2015 u 10:25

'Alternativna fotografija' Lidije Ivanek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lidija Ivanek

Bionic
Reading

Kako izgledaju fotografije izrađene povijesnim, danas mahom zaboravljenim tehnikama koje se u svijetu označuju krovnim terminom 'alternativna fotografija', doznajte na izložbi Lidije Ivanek koja se otvara u četvrtak 5. studenog u 19 sati u Galeriji Permanenta (Preradovićeva 44/1)

Oko njegova značenja danas ne postoji konsenzus - autori se razilaze oko toga obuhvaća li taj pojam samo analognu fotografiju ili sve (i digitalne) tehnike ukoliko su eksperimentalne i nisu u širokoj (komercijalnoj) upotrebi. Neki taj pojam vezuju uz punk kulturu s kraja 70-ih i fotografije koje su nastale kao dio ondašnjeg undergrounda.

Kako bilo, Lidija Ivanek se priklanja definiciji koja tim pojmom označava uporabu povijesnih tehnika u izradi (analognih) fotografija i eksperimentiranje njima. Većina tih tehnika i postupaka izumljena je prije stotinjak i više godina, a današnji ih fotografi prilagođuju prilikama u kojima rade.

U nedavnom intervjuu za magazin SCOPE Lidija Ivanek je izjavila: 'Znate li da je izumljeno gotovo 400 tehnika razvijanja fotografija, a gotovo sve su zaboravljene, prije negoli smo ih uspjeli istražiti? Volim o sebi razmišljati kao o čuvaru (u malom dijelu) tog dragocjenog znanja.'

Pritom zadovoljstvo nalazi u procesu izrade fotografije, jednako kao i u gotovom uratku koji je rezultat njezinih postupaka, ali i slučaja. Ima zasigurno nešto oplemenjujuće u tome da ne možemo u cijelosti kontrolirati stvari i njihov konačan ishod - podsjetnik je to na naše stvarno mjesto u svijetu.

Izložba je premijerno predstavljena u Likovnoj galeriji grada Zaboka, a tim je povodom snimljen kratki video.

Izložba alternativne fotografije Lidija Ivanek SiLa

Lidija Ivanek na ovoj će izložbi predstaviti 20-ak radova nastalih tehnikama razvijanja paladijem te metodama Van Dyke Brown i gum bichromate (pigment/akvarel boja, guma arabika i kemikalija). Želja joj je predstaviti javnosti širok raspon mogućnosti izražavanja koje nude te zaboravljene tehnike. Na otvorenju će pobliže predstaviti tehnike koje je rabila u izradi izloženih fotografija.

Izložba će se moći razgledati do 19. studenog, radnim danom od 10 do 13 sati. Vikendom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Lidija Ivanek SiLa po zvanju je doktorica veterinarske medicine. Nakon godina uspješnog bavljenja veterinom i humanom medicinom te potom poduzetništvom (2001. uvrštena je među 50 najboljih direktora manjih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj) 2007. posvećuje se fotografiji i slikarstvu. Godine 2012. počinje istraživati alternativne fotografske tehnike. Članica je KADRA 36, udruge fotografa koji se bave analognim postupcima u fotografiji. Izlagala je u Poreču, Zaboku, Rødbyju (Danska) i dr. Dobitnica je nagrade Olympus magazina Europe. Članica je međunarodnog udruženja umjetnika Contemporary Fine Art International. Rođenjem Zagrepčanka, odnedavna živi u Kinsaleu u Irskoj.