Kulturmiks SLIKE RATA U BIH

Umjetnik zbog dugova prodaje 200 djela

  • Autor: S. F.
  • 21.10.2009 9:48:27
  • 21.10.2009 8:34:47

Peter Howson, najpoznatiji po svojim slikama rata u Bosni i Hercegovini, prodaje više od 200 svojih radova zbog financijskih teškoća

Howson, nekadašnji službeni ratni slikar kojeg su angažirale britanske vlasti, posljednjih je godina upao u financijske probleme. U prošlosti su mu djela dosezala cijene i po nekoliko stotina tisuća funti, a neki od poznatih kolekcionara njegovih radova su David Bowie, Madonna i Jack Nicholson.

Unatoč komercijalnom uspjehu, nije se uspio obogatiti jer, kako kaže, 'pati od donošenja loših odluka i ne zna raspolagati novcem'.

Howson je priznao da je u samo jednoj godini na drogu i alkohol potrošio više od 300.000 funti, prenosi britanski Telegraph.

Većinu od dvije stotine radova koje nudi naslikao je posljednjih deset godina, a samo je nekoliko djela iz ratnog ciklusa. Zanimljivo je da je tijekom prvog boravka u zaraćenoj Bosni i Hercegovini bio toliko traumatiziran da je odmah pobjegao, no vratio se i stvarao uglavnom u vosku i pasti za cipele jer mu je materijal ukraden. Howsonova privatna zbirka ide pod čekić aukcijske kuće McTears 27. listopada u Glasgowu.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više